Borba prešla i u Parlament

Zbog Svjetskog prvenstva traže zaštitu države od strane tvrtke

Zbog Svjetskog prvenstva traže zaštitu države od strane tvrtke
14.11.2017.
u 14:00
Pogledaj originalni članak

Zašto se pri emitiranju važnih sportskih natjecanja ugasi TV signal i “zatamne” ekrani na širem prostoru BiH, pitanje je o kojem će razgovarati u Parlamentarnoj skupštini BiH, jer je Udruga kablovskih operatera u BiH (AKOP) tražila da se ovo problematika riješi na najvišoj državnoj razini.

Kablovski operateri

U svom dopisu upućenom bh. državnom Parlamentu, koji prati i gomila faktografskih podataka Udruge kablovskih operatera BiH, traži da se BiH zaštiti od zlouporaba koje im nanosi “Luksemburška kompanija United Media, koja je kupila prava za zemaljsko emitiranje u BiH, iako na prostoru BiH ne posjeduju niti jedan zemaljski predajnik.”, piše Večernji list BiH.

Ova udruga dalje tvrdi kako ova tvrtka nije mogla kupiti prava na zemaljsko emitiranje, jer nemaju zemaljske predajnike, ali ako su ih već kupila, onda su ih morali prodati nekome tko ih ima. Oni su morali znati da kupnja prava i zaključavanje tih prava u ladicu predstavlja nedopuštenu radnju “zatvaranja tržišta”, o čemu bi se moralo oglasiti Konkurencijsko vijeće BiH. Povod za ovakvu reakciju kablovskih operatera bilo je “zatamnjenje” ekrana pri prijenosu košarkaških utakmica s Europskog košarkaškog prvenstva (Eurobasketa), a s obzirom da iduće godine kreće Svjetsko prvenstvo u nogometu koje se odigrava u Rusiji, operateri se boje slične reakcije, ali i revolta građana te stoga žele ovaj problem riješiti kroz najviše institucije bh. vlasti. Pozivaju državnu i entitetsku vlast da utvrdi tko je odgovoran što je ovakav jedan protuzakonit ugovor napravljen i zbog čega se građanima radi šteta jer su gledatelji s pravom revoltirani. Prema njima, apsurdno je da na prostoru BiH prava na zemaljska emitiranja kupuje jedna strana tvrtka, a ne Javni RTV servis BiH, kao što je to slučaj u svim državama u regiji, od Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije. Kako bi stvar izgledala još sumnjivija. sporna tvrtka iz Luxembourga nije uopće registrirana na prostoru BiH, BiH u svom vlasništvu nema niti jedan zemaljski predajnik.

Nije plaćeno

Dapače, ta tvrtka prenosi programe javnih RTV servisa BHRT-a, FTV-a. RTVRS-a, bh. građanima u dijaspori i nikad nije platila niti jedne marke za to emitiranje. Udruga kablovskih operatera BiH navodi kako je prema RTV servisima u BiH napravljena financijska šteta veća od deset milijuna KM. Mediji u Republici Srpskoj su izvještavali kako je zbog sprečavanja prijenosa Eurobasketa sporna tvrtka angažirala pojedine notare da osobno prate utakmice, skupljaju foto i video dokaze i prave notarske zapisnike, sve kako bi spriječili gledanje utakmica. Na ovaj korak su se odlučili kako bi po svaku cijenu spriječili gledanje utakmica na RTS-u ili HRT preko signala koji se prelijevaju u BiH ili ako neki od operatera ne “zatamne” ekrane tijekom prijenosa.

Zakon o notarima dopušta da oni obavljaju takve poslove i koriste svoje pečate i ovlaštenja za ove radnje. Može li signal, koji je ustupljen korisnicima na privatnu uporabu, biti predmet “notarske obrade”, ostaje vidjeti.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.