sve ih manje poštuje presude

Zbog problema s naplatom alimentacije samohrani roditelji na rubu egzistencije

Zbog problema s naplatom alimentacije samohrani roditelji na rubu egzistencije
04.11.2020.
u 21:40
Pogledaj originalni članak

Rastava od bračnog partnera ne znači odustajanje od djeteta. Nažalost, praksa pokazuje da je u većini slučajeva tako. Sve je manje roditelja koji ispunjavaju svoju obvezu – isplatu alimentacije. Sudska praksa sve manje takve slučajeve definira kao kazneno djelo, piše Večernji list BiH. Koliko su sudske tužbe za naplatu alimentacije učinkovito pravno sredstvo da se zaštiti pravo i interes djeteta i jednog roditelja?

Izbjegavanje obveze plaćanja

Unatoč sudskim odlukama po kojima je jedan od roditelja, koji nema skrbništvo nad djetetom, dužan plaćati njegovo uzdržavanje ili alimentaciju, u BiH je sve veći broj onih koji izbjegavaju tu obvezu. Zbog problema u svezi s naplatom alimentacije i nepoštivanjem sudskih presuda, samohrani roditelji u sve više slučajeva u BiH žive na rubu egzistencije i jedna su od najugroženijih socijalnih kategorija u BiH. Prema istraživanju iz prošle godine, koje je s Helsinškim odborom provela Udruga samohranih roditelja “Ponos” iz Banje Luke, čak 70 posto roditelja ne plaća alimentaciju. Oko 20 posto njih plaća je povremeno, dok samo sedam posto roditelja alimentaciju plaća redovito. Najpopularnija metoda kojom se izbjegava plaćanje alimentacije jest “rad na crno”, kaže odvjetnik Omar Mehmedbašić, koji je u posljednjih nekoliko godina pred nadležnim sudovima podnio više kaznenih prijava. - Svi znamo da u BiH imamo jako razvijenu “sivu ekonomiju” i onda se događa da taj roditelj koji treba plaćati alimentaciju radi, ima dobra primanja. Međutim, ako nije prijavljen i ako radi “na crno”, onda nemamo mogućnost naplatiti njegove prihode - ističe Mehmedbašić. Samohrani roditelji već godinama preko udruga pokušavaju pronaći rješenja naplate alimentacije. Uz izmjene Obiteljskog zakona, nužno je donošenje alimentacijskog fonda.

Alimentacijski fond i kazne

Uspostavljanje alimentacijskog fonda u BiH ili u njezinim entitetima djeluje nemoguće, ali nije neizvedivo. Najveće prepreke su u nedostatku statističkih podataka na razini županija kao i na razini Federacije BiH. Nitko se do sada nije ozbiljno bavio ovim pitanjem, a čini se da su jednoroditeljske obitelji postotno u porastu, kao i broj roditelja koji ne plaćaju alimentaciju na ime uzdržavanja djeteta ili djece ili nisu redoviti u plaćanju alimentacije. Kazneni zakon neplaćanje alimentacije definira kao kazneno djelo za koje je kazna zatvora i do tri godine. Međutim, u posljednjih 25 godina nikome u ovakvim slučajevima nije izrečena kazna zatvora. Pa tako je sve više slučajeva kada se uzdržavanje djece nakon rastave svede, nažalost, samo na jednog roditelja.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.