LOŠI REZULTATI

Zbog političkih igara, najlošiji mandat vlasti u poslijeratnoj BiH

Zbog političkih igara, najlošiji mandat vlasti u poslijeratnoj BiH
06.06.2014.
u 10:00
CCI je istaknuo već nekoliko puta ponovljenu kvalifikaciju kako bh. parlamentarci rade najmanje, imaju najgore rezultate, a primaju najviše plaće u regiji
Pogledaj originalni članak

Svi oni koji su mislili da su protekle dvije godine bili najlošije kada je u pitanju učinkovitost državnog parlamentam prevarili su se. Promatrači iz Centra civilnih inicijativa (CCI) su u prvom kvartalu ove godine evidentirali još lošije rezultate Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Prezentirajući rezultate monitoringa Ivica Ćavar iz CCI-a je istaknuo već nekoliko puta ponovljenu kvalifikaciju kako bh. parlamentarci rade najmanje, imaju najgore rezultate, a primaju najviše plaće u regiji.

Loša izvješća

-Ne računajući prvu godinu mandata aktualnog saziva Parlamentarne skupštine BiH u prvom kvartalu 2014. postignut je do sada najlošiji rezultat na počeku neke godine, usvojena su svega dva zakona i to niti jedan novi, već izmjene i dopune postojećih zakonskih akata, kazao je Ćavar.

Zbog poznate političke krize i predizborne kampanje u koju smo već ušli teško je očekivati ni da će izvješće za drugo kvartalno razdoblje ove godine biti išta bolje. Naprotiv, moglo bi se ispostaviti da još nismo dotaknuli dno kada je u pitanju (ne)učinkovitost vlasti.

-Ni prosvjedi građana u veljači ove godine, niti prirodne nepogode s katastrofalnim učinkom, ni sva upozorenja iz međunarodne zajednice niti ogromni financijski gubici uzrokovani njihovim politikantskim igrama, nisu bili dovoljni za značajniju promjenu u ponašanju bh.političara, ističe glasnogovornica CCI-a, Majda Behram.

Politička prepucavanja, međustranačka kombinatorika i predizborne kalkulacije nisu samo utjecale na rad zakonodavne, već i izvršne vlasti na državnoj razini. U prva tri mjeseca niti jedno ministarstvo u Vijeću ministara BiH nije realiziralo niti jedan zakon iz vlastitog plana za ovu godinu. Tek Ministarstvo pravde je utvrdilo tri zakona, a Ministarstvo prometa i komunikacija jedan neplanirani zakon, koji su bili predviđeni u programu rada Vijeća ministara za prošlu godinu.

Nema dvojbe da je smjena ministra sigurnosti, Fahrudina Radončića i izlazak njegovog Saveza za bolju budućnost BiH iz vladajuće koalicije na državnoj razini, samo zakomplicirala i otežala situaciju s funkcioniranjem vlasti.

Politikanstvo i vlast

U novonastaloj situaciji skoro da je nemoguće očekivati usvajanje niti jednog novog zakona i to ne samo u tekućem tromjesečju, već do kraja mandata aktualne vlasti. Na kraju bi se moglo ispostaviti da je zbog politikanstva i igara pojedinih stranaka ovo bio ukupno gledano najlošiji mandat jedne vlasti u poslijeratnom razdoblju. Nećemo morati čekati dugo da se uvjerimo i dokažemo ove tvrdenje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

H2
hercegovac - 2
18:05 08.06.2014.

Zar su se mogli očekivati bolji rezultati od ovakve nametnute vlasti i pitam hoće li preuzeti itko odgovornost za ovu protuzakonito nametnutu vlast i za i njihove pogubne rezultate i mislim da neće, jer slično je nametnuta vlast tzv Alijansa i nametanje Berijevih amandmana na štetu Hrvatskog naroda čije se posljedice i danas osjećaju. Pitam vlastodržce: dokle i kada će konačno zaživjeti demokracija u BiH u koju se svi kunu ! ! !....