Zbog nebrige prijeti zatvaranje:

Iako su roditelji htjeli novčano sudjelovati, u KŠC-u kažu da ne žele elitističku školu

02.11.2018.
u 18:35
Pogledaj originalni članak

Katolički školski centar Ivana Pavla Drugog u Bihaću jedan je od sedam centara koji u BiH djeluju pod okriljem Vrhbosanske nadbiskupije i u sustavu škola za Europu. Iako ga pohađa čak 509 učenika i primjer je suživota u BiH, zbog neriješenog financiranja prijeti mu gašenje, piše Večernji list BiH. 

Otežana situacija

Za nesmetan rad tijekom jedne godine, kako ističe njegov ravnatelj vlč. Boris Ljevak, prema proračunu, potrebno im je oko 900.000 KM. Srednju medicinsku školu i danas u potpunosti financira njezin osnivač, Banjalučka biskupija. - Tu nemamo nikakvu potporu županijske vlasti. Razgovarali smo sa svim razinama da pomognu i uzmu u obzir način na koji se odvija nastava i broj djece koja je pohađaju, da bismo se mogli normalno financirati i nastaviti s radom. Dosada nismo nalazili pravoga sugovornika što nam dodatno otežava situaciju. Bojim se da ćemo, ako ne uspijemo riješiti pitanje financiranja, na kraju ove godine, morati zatvoriti školu jer osnivač, Banjolučka biskupija, nema mogućnosti, ni sredstava sama financirati taj iznos. Osnovna škola je korisnica godišnjeg granta Vlade US županije od 430.000 KM - kaže ravnatelj te navodi kako je to problem jer su sredstva nesigurna. - KŠC je javna ustanova otvorenoga tipa pristupačna svima. Od ukupnog broja djece koja se ovdje školuju, 80 posto su učenici Bošnjaci - muslimani, a među preostalih 20 posto su većinom Hrvati - katolici te jedan broj Srba - pravoslavaca. Budući da se nastava u katoličkim školskim centrima odvija po hrvatskom nastavnom planu i programu, tako i učenici ovdašnjeg KŠC-a uče samo hrvatski jezik. - Tijekom nastajanja KŠC-ova 1990-ih, kada se BiH tek oporavljala od rata, cilj je bio stvoriti škole koje će u sebi nositi dimenziju poštivanja čovjeka i zajedničkoga života, koji kao da se htio ugasiti, iako je na ovim prostorima stoljećima njegovan - utvrdio je za našeg posjeta KŠC-u vlč. Boris Ljevak, njegov ravnatelj, koji je početkom ove školske godine na njezinu čelu naslijedio vlč. Slavu Grgića. - Moj prethodnik vlč. Slavo Grgić je tu dužnost obnašao 12 godina i na tome smo mu uistinu zahvalni. Sve je krenulo iz jedne prostorije da bismo danas imali ovakvo velebno zdanje koje, nažalost, još nije dovršeno, ali koje će s Božjom pomoći i pomoći dobrih ljudi diljem svijeta dobiti željeni izgled - kaže ravnatelj Ljevak. U sklopu KŠC-a su produženi boravak, 9-godišnja osnovna škola i Srednja medicinska škola. - U prvi razred osnovne škole upisano je ove godine jedno odjeljenje s 30 učenika, pa je sada pohađa 200 učenika, a Srednju medicinsku školu njih 272. Tu je i produženi boravak za 30-ak predškolske djece.

Stručna nastava

Produženi boravak i za osnovce uveden je na inicijativu roditelja, a pohađa ga 39 djece. KŠC ima ukupno 509 učenika. Zaposlenih je 85 od čega 44 nastavnika - kaže ravnatelj. Nastava je organizirana u dvije smjene. Organizacija nastave usklađena je sa svim KŠC-ima u BiH. U osnovnu školu upisali su 11, a u srednju 12 odjeljenja u dva smjera, i to medicinske sestre-tehničari i zubotehničari. U KŠC-u su u nastavi zastupljeni katolički i islamski vjeronauk, što je, kako kaže vlč. Ljevak, karakteristika katoličkog sustava da inzistiraju, ne samo na obrazovanju, nego i odgoju koji žele pružiti. - Učenici imaju mogućnost izbora između vjeronauka i etike. Kada je riječ o stranim jezicima, izučavaju se engleski i njemački jezik, ali i latinski te grčki. Stručnu nastavu u srednjoj školi izvode vanjski suradnici, liječnici iz Županijske bolnice Dr. Irfana Ljubijankića, dok se praktična odvija u bolnici i Domu zdravlja - Poliklinici s kojima imamo potpisan ugovor - kaže. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.