Turistkinja u Trebinju stradala

Zbog fotografija kojima žele zadiviti druge riskiraju živote

Zbog fotografija kojima žele zadiviti druge riskiraju živote
12.08.2022.
u 21:55
Tragedija u Trebinju je još jedna u crnom nizu u kojem mladi stradavaju zbog fotografije kojom žele fascinirati prijatelje na društvenim mrežama
Pogledaj originalni članak

Tridesetogodišnja državljanka Španjolske stradala je u srijedu u mjestu Klobuk kod Trebinja, nakon što je pala sa stijene s visine 12 metara, potvrdio je medijima glasnogovornik trebinjskog Okružnog javnog tužiteljstva Srđan Vukanović. Dodao je da su sa stradalom ženom u društvu bile još dvije strane državljanke.

- Izašle su na stijenu da se fotografiraju, jedna od njih se okliznula i pala s 12 metara visine i stradala na licu mjesta - rekao je Vukanović, piše Večernji list BiH. 

Opasan trend

Tragedija u Trebinju je još jedna u crnom nizu u kojem mladi stradavaju zbog fotografije kojom žele fascinirati prijatelje na društvenim mrežama. Naime, u svijetu raste broj smrti povezanih sa snimanjem selfieja i ostalih neobičnih fotografija, a u potrazi za jačanjem vlastitog brenda mladi se često odlučuju za odlazak na opasna mjesta, što sa sobom može donijeti tragične ishode. Istina, takvi se slučajevi češće događaju u svijetu, ali su i u BiH mladi stradavali pokušavajući napraviti fotografije na vlakovima gdje su stradavali od strujnog udara.

Poјedinci prave fotografiјe tamo gdje drugi ne smiju i tada nastaјu ozljede ili ginu. Prošle godine u Tuzli pojavio se opasni trend pravljenja selfieja na mjestima na kojima ugrožavaju živote. Tri tinejdžerke iz Tuzle šokirale su bh. javnost kada su se nepromišljeno popele na strmi dio krova zgrade u naselju Stupine, najvjerojatnije u želji da naprave savršen selfie.

Nedugo nakon toga, njihov primjer, u još opasnijem izdanju, slijedili su i maloljetnici koji su se popeli na visoki dimnjak Doma umirovljenika u Tuzli. Međutim, trend ni tada nije zaustavljen, s obzirom na to da su se tri mladića odlučila za pravljenje fotografija na krovu zgrade koja je smještena u središtu Tuzle.

Po mišljenju psihologa, mladi imaju potrebu za dokazivanjem i vrlo često nisu svjesni rizika u koji se upuštaju prilikom pravljenja selfieja i videa.

Nemaju straha

Te se situacije događaju kad se tehnologija dadne djetetu koje se fotografira i snima na mjestima na kojima drugi ne smiju, a to su obično vrlo opasna mjesta. Takvim avanturama skloniji su mladi do 21 godinu jer nemaju osjećaj straha i nisu svjesni posljedica, objašnjavaju stručnjaci. Jedan od uzroka zašto su takve fotografije postale popularne jest želja da se povežemo s ljudima.

Trend selfieja hara svijetom. Ljudi često ne razmišljaju o vlastitoj sigurnosti u želji da naprave što luđu fotografiju. Istraživači Američke nacionalne medicinske knjižnice preporučuju da se na mjestima koja mogu biti opasna za život uvedu "zone bez selfieja".

U takva mjesta spadaju planinski vrhovi, visoke zgrade i jezera jer je na takvim lokacijama zbog selfieja stradalo najviše ljudi, a kao najčešći uzrok smrti navode se utapanje, prometne nesreće i pad s visine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.