sjednica

Zastupnici o sistemu zaštite i Strategiji nacionalne sigurnosti

Zastupnici o sistemu zaštite i Strategiji nacionalne sigurnosti
05.07.2017.
u 20:16
Pogledaj originalni članak

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obavili su danas raspravu o Programu razvoja sistema zaštite i spašavanja na nivou institucija i organa BiH ocjenjujući da je u toj oblasti važno zajednički djelovati.

Tijekom rasprave ukazano je na to da se niti jedan entitet, a kamoli županija ne može sam boriti protiv prirodnih katastrofa te su zastupnici podsjetili na nezapamćene poplave iz 2014. godine koje su pogodile BiH.

Obavljena je rasprava i o inicijativi zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) Denisa Bećirovića o usvajanju Strategije nacionalne sigurnosti, a taj dokument je nazvao strateškim i trebao bi unaprijedi suradnju s međunarodnim institucijama.

- Protiv sigurnosnih prijetnji možemo se boriti na dva načina strateški, planski i osmišljeno ili nestrateški, neplanski i neosmišljeno. Na ovoj točki dnevnog reda šaljemo poruku našim saveznicima i prijateljima. Smatram da ga trebamo usvojiti jednoglasno - podvukao je Bećirović.

Iako je istaknuo da se time neće riješiti svi problemi, donošenje ovog dokumenta pokazalo bi se opredjeljenje za rješenje tih pitanja.

Zastupnik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović smatra da je ova inicijativa zapravo pokušaj da se nešto uradi jer se često govori o terorizmu i potencijalnim opasnostima po sigurnost države te se ovdje radi o zaštiti države.

Saša Magazinović, također zastupnik SDP-a, podsjetio je da je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obećao da će biti formirano Vijeće za nacionalnu sigurnost koje bi činili najviši dužnosnici iz institucija važnih za ovu oblast, izražavajući nadu da će to uskoro biti i učinjeno.

U tijeku je pauza u zasjedanju nakon čega se očekuje zastupnička rasprava o još nekoliko točaka dnevnog reda.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.