federalni parlament

Zastupnici nisu odobrili ponuđeni plan održavanja i rekonstrukcije cesta

Zastupnici nisu odobrili ponuđeni plan održavanja i rekonstrukcije cesta
24.02.2021.
u 17:54
Pogledaj originalni članak

Srednjoročni program održavanja, zaštite, rekonstrukcije, izgradnje i obnove autocesta, brzih i magistralnih cesta u Federaciji Bosne i Hercegovine za razdoblje 2020-2023. godina, predložen iz Federalne vlade, nije dobio većinsku suglasnost zastupnika na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta.

Izglasani su zaključci, a jedan u mnoštvu je predložio parlamentarni Odbor za promet i komunikacije te je Vlada zadužena da u cilju otklanjanja zastoja i ubrzanja izgradnje preostalih dionica na Koridoru Vc, pripremi i dostavi Parlamentu FBiH sveobuhvatan plan izgradnje neizgrađenih dionica, s jasnim vremenskim i financijskim okvirom.

Prije zastupničke rasprave o ponuđenom Srednjoročnom planu, predsjednik navedenog odbora Adin Huremović pozvao je članove Doma da ne podrže taj dokument jer je to 'plan radi plana', kako je rekao, a ne i radi brzog otklanjanja suštinskih sigurnosnih problema na cestama.

Trenutno stanje magistralnih cesta je katastrofalno, kazao je Huremović i dodao da je najviše ovih prometnica izgrađeno između 1968. i 1975. godine, kao i da je ponuđenim programom predviđeno da u 20 godina rekonstrukcije i izgradnje nekih dionica, može biti spriječeno 16.358 prometnih nesreća s teškim posljedicama. Za cjelokupni zahvat potrebno je oko milijardu KM, od toga, 769 milijuna KM za rekonstrukciju, a za nadogradnju kritičnih dionica 265 milijuna KM.

Huremović je pozvao zastupnike, budući da izglasavaju mnoga druga kreditna zaduženja u FBiH, kako je naveo, dignu ruke i za kreditno zaduženje koje bi financijski omogućilo sigurnije ceste, ali u mnogo povoljnijem roku od predviđenog.

U ponuđenom srednjoročnom programu, procijenjeno je da za rekonstrukciju magistralnih cesta treba 575,8 milijuna KM. Od toga je osigurano 118, 4 milijuna, dok nedostaje 457,4 milijuna KM, naveo je Huremović.

Marijan Klaić, šef zastupničkog kluba HDZ-HNS, apelirao je također da odgovarajuća sigurnost na cestama bude postignuta u znatno kraćem roku jer je potrebni novac moguće osigurati, po njegovom mišljenju. 

Sjednica Zastupničkog doma je nastavljena narednim točkama dnevnog reda.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.