Reportaža iz Posavine

“Zapovjednici, svi smo uz vas. Nećete nas uplašiti, ne idemo odavde”

04.11.2016., Orasje, BiH - Mirni prosvjedni skup na stadionu u Orasju na kojem se okupilo vise tisuca mjestana Orasja i okolice, a s kojega je poslana poruka podrske uhicenim pripadnicima HVO-a na celu s generalom Matuzovicem, zapovjednikom 106.brogade HV
04.11.2016., Orasje, BiH - Mirni prosvjedni skup na stadionu u Orasju na kojem se okupilo vise tisuca mjestana Orasja i okolice, a s kojega je poslana poruka podrske uhicenim pripadnicima HVO-a na celu s generalom Matuzovicem, zapovjednikom 106.brogade HV
06.11.2016.
u 07:14
Pogledaj originalni članak

- Prije neki dan uhićeni su u Orašju oni što režu duhan, šverceri. Kad za koji dan opet metež, uhićuju. Mislili smo da su nastavili loviti švercere, kad odvedoše generala Đuru Matuzovića i još devetoricu, piše Večernji list BiH.

Sad je sve jasno, onom su prvom akcijom prikrili drugu, ovaj cirkus koji su izveli. I s kojim, po svemu sudeći, neće stati – pričao nam je mještanin Orašja, Bošnjak i bivši pripadnik 106. brigade HVO-a kojom je zapovijedao u ponedjeljak uhićeni Ivo Oršolić.

Branili smo svoje

- Nema ništa od te priče, nikakvih tu zločina nije bilo. Mi smo samo branili svoje i opstali smo jer je s jedne strane Save bio general Đuro Matuzović, a s druge Đuro Dečak koji su nam organizirali čvrstu obranu. Mi nismo zauzimali tuđi teritorij već samo branili i obranili svoje. Da je bilo drukčije, i ovo bi danas bila Republika Srpska. A nije. Kako to da ih sada uhićuju? Pa Marko Dominković je bio ravnatelj SIPA-e koja ga je sada uhitila. Da bi došao na tu funkciju, morao je proći provjeru. Ovo je farsa – izgovara nedugo nakon prosvjeda na kojem se u znak potpore ispred nogometnog stadiona u Orašju okupilo nekoliko tisuća ljudi.

“Zapovjednici, svi smo uz vas. Nećete nas uplašiti, ne idemo odavde” – stajalo je na transparentima koje je držalo okupljeno mnoštvo ispred pozornice nedaleko od koje je bio uočljiv natpis: “Dosta progona Hrvata iz Bosanske Posavine”.

- Ne znam kako ću živjeti dalje. Otjeraše mi dvojicu sinova – brišući suze govorila je 74-godišnja Ana Živković iz Donje Mahale, majka Mate i Ante Živkovića, uhićenih pripadnika HVO-a Orašje.

- Teško je svakome iz čije su kuće nekoga odveli. A iz naše odvedoše dvojicu – domeće njezina snaha Marija, Antina supruga.

U njihovu kuću agenti SIPA-e došli su u ponedjeljak oko 6.30 sati. Marija i Ana otad ih nisu vidjele. Od odvjetnika, dodjeljenih im po službenoj dužnosti, znaju tek da su u pritvoru u Busovači. Njihov otac, 82-godišnji Ivo Živković, ni ne zna da mu sinovi nisu kod kuće. Posljednje dvije godine je nepokretan, oslijepio je i više vegetira no što živi. O njemu se brinuo stariji sin, 52-godišnji Mato.

Mijenjao mu je pelene, presvlačio ga. Mato je nezaposlen, bez prihoda. Njegov pet godina mlađi brat Anto u obranu svoga kraja došao je iz Austrije, kamo je prije rata bio otišao raditi. Anto je privatni autoprijevoznik.

- Lani su i muž i djever dobili pozive da se jave u sud gdje su ih ispitivali. Dali su izjave i taj je proces, mislili smo, stao. A sad se dogodilo ovo. I Anto i Mato u ratu su bili samo obični vojnici, nikakvi zapovjednici. Svjesna sam da moramo biti jaki zbog njih. Ali teško je – izgovara Marija Živković, žureći se na sastanak sa županijskim premijerom Marijanom Klaićem koji ju je baš bio nazvao, nudeći pomoć.

Još uhićenja

Ako je suditi po najavama o kojima se uvelike, uz strah i neizvjesnost, govori u Orašju, uhićenja će biti još. U medije je procurio popis iz 2014. godine na kojem se nalazi 28 osoba. Šestorica s tog popisa uhićena su i svi su Hrvati. Na tom je popisu 17 Hrvata. Među njima je i federalni ministar pravosuđa Mato Jozić.

Među 11 Bošnjaka iz ovog dokumenta nalazi se i ime Mehe Delića, županijskog ministra policije. Tu su i Tahir Redžepović, predsjednik SDA Orašje, učitelj Husein Mahmutspahić...

- Nema među uhićenima muslimana jer u ratu i nisu bili na zapovjednim funkcijama, Ali nema taj popis nikakve veze, vidjet ćeš. On ti je kao i ona akcija u kojoj su uhićivali švercere. Obično bacanje magle i skretanje pozornosti s onoga što će se zapravo dogoditi – uvjeren je Bošnjak iz Orašja, bivši pripadnik 106. brigade. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.