Zanimanje koje nije osjetilo posljedice pandemije

Zaposlenost u IT sektoru rasla čak 210%, nedostaje još 6000 stručnjaka

Zaposlenost u IT sektoru rasla čak 210%, nedostaje još 6000 stručnjaka
05.03.2021.
u 16:00
Pogledaj originalni članak

Malo je mladih ljudi, srednjoškolaca i brucoša kojima netko od obitelji nije dao savjet kada je riječ o odabiru budućeg zanimanja. Kada se uzmu u obzir svi savjeti, mladima je najbolje izabrati ono što vole, no, ako se uz to uklopi i zanimanje koje je traženo, onda je to, u svakom slučaju, dobitna kombinacija, piše Večernji list BiH. 

Promjene na tržištu rada

Rijetka su zanimanja koja nisu osjetila promjenu i turbulencije u vremenu koronakrize, no ipak ima iznimki. IT sektor, prema prošlogodišnjim podacima, i službeno je oblast koja je najmanje osjetila posljedice pandemije.

Tomu svjedoči i činjenica kako je samo tijekom prošle godine u BiH zabilježen rast zaposlenosti od čak 210 posto u tom sektoru. Istodobno, BiH nedostaje najmanje 6000 IT stručnjaka, a pozicije u tom sektoru ostale su u vrhu najplaćenijih. Brojne su prednosti zanimanja u IT sektoru, nudi mogućnost brzog zaposlenja, fleksibilno radno vrijeme, a mjesečni prihodi su i dosta veći od prosječne plaće. Inače, prosječan prihod po zaposlenom u IT sektoru iznosi i do 2555 KM na mjesečnoj razini.

Neka od posljednjih istraživanja, pišu Nezavisne, pokazala su kako je IT industrija u BiH isplivala kao jedina oblast u kojoj posljedice pandemije nisu ostavile gotovo nikakve tragove i koja se širi nevjerojatnom brzinom.

Taj trend doprinio je tomu da tržištu nedostaju školovani stručnjaci u svim sektorima informacijskih tehnologija, i to ne samo oni najiskusniji već i oni koji su tek na početku karijere. Inače, kako su pokazala i istraživanja, programeri, developeri mobilnih aplikacija, administratori mreža, IT menadžeri i dizajneri koji posjeduju najsuvremenije vještine ne samo da ne moraju čekati na posao već se nalaze na slatkim mukama. Tako osobe koje se bave nekim od navedenih zanimanja, za razliku od onih koji su krenuli nekim drugim putem, imaju “problem” odabira najboljeg radnog mjesta iz brojne ponude. S druge strane, kako živimo u vremenu u kojem nam sve veći značaj zauzima moderna tehnologija, IT sektor će u godinama koje slijede sigurno biti dobro mjesto za izgradnju profesionalne karijere.

 

Prekvalifikacija

Sve veća potražnja za ovim zanimanje probudila je i interes bh. građana, zbog čega se sve češće odlučuju na prekvalifikacije jer im je to, smatraju, najbrži put do lakog i brzog zaposlenja. Već ranije su iz škola edukacije kazali kako godine i prethodno znanje nisu prepreka za prekvalifikaciju, a među polaznicima su, kažu, osobe od srednjoškolske dobi do sedamdesetogodišnjaka. Dodali su i kako se za prekvalifikaciju javljaju osobe koje su uglavnom fakultetski obrazovane, a u IT sektoru vide priliku za bolje i nove uvjete života. Kako je zanimanje poslodavaca za radnicima iz ovoga sektora od pojave koronavirusa u Bosni i Hercegovini povećano, kazala nam je u nedavnom razgovoru Adisa Fazlović, menadžerica marketinga portala mojposao.ba.

- Prema našim pokazateljima, najtraženija zanimanja su senior/junior programer, call-agenti u centrima za korisničku podršku i prodaju te komercijalist - trgovac, dok je došlo do pada potražnje za ugostiteljskim djelatnicima - kazala je Fazlović za Večernji list. •

 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.