Bez posljedica

Zabrana pušenja i povećanje trošarina drastično smanjuju broj mladih pušača

Zabrana pušenja i povećanje trošarina drastično smanjuju broj mladih pušača
17.10.2017.
u 11:00
Pogledaj originalni članak

U Federaciji BiH, koja je vjerojatno među područjima u kojima se puši najviše cigareta, u tijeku je javna rasprava o potpunoj zabrani pušenja u javnim zatvorenim prostorima. Prosvjeduju građani i ugostitelji tvrdeći kako bi takva zabrana dovela do gašenja objekata u kojima radi 11.000 ljudi. Američki profesor ekonomije Frank Joseph Chaloupka, koji je konzultant Svjetske banke, tvrdi kako zabrana pušenja ima sva opravdanja - od ekonomskih do zdravstvenih.

Koliko su trošarine na duhan i duhanske proizvode važne za društvo, posebice za javne proračune?

- Trošarine na duhan vrlo su važne za društvo, kako iz perspektive javnog zdravstva tako i zbog javnih prihoda. Visoki porezi na duhanske proizvode vrlo su učinkoviti u smanjenju uporabe duhana i njegovim zdravstvenim te ekonomskim posljedicama i imaju najveći utjecaj na sprečavanje pušenja kod mladih ljudi. Istodobno, povećanje poreza na duhan dovodi do povećanja poreznih prihoda.

Kakvo je vaše mišljenje o zabrani pušenja na javnim mjestima, što je gotovo tabu-tema u Bosni i Hercegovini?

- Sveobuhvatna zabrana pušenja na javnim mjestima nužna je za zaštitu javnog zdravstva u Bosni i Hercegovini. Većina nepušača u BiH izložena je duhanskom dimu, što je štetno za njihovo zdravlje. U ustanovama u kojima je pušenje dopušteno zaposlenici su oštećeni zbog posljedica od dima kojem su izloženi. Opsežna zabrana pušenja na javnim mjestima štiti nepušače od štetnog duhanskoga dima.

Cijeli razgovor čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.