Sutra objava javnog poziva

Za zapošljavanje djece stradalih branitelja u HNŽ-u subvencije od 600 i 800 maraka

Za zapošljavanje djece stradalih branitelja u HNŽ-u subvencije od 600 i 800 maraka
26.08.2018.
u 14:17
Pogledaj originalni članak

Služba za zapošljavanje HNŽ-a sutra će objaviti javni poziv za sudjelovanje u programu sufinanciranja zapošljavanja djece poginulih branitelja i djece ratnih vojnih invalida u cilju da se sufinanciranjem troškova neto plaće osoba iz ciljane skupine programa doprinese njihovu uključivanju u tržište rada, piše  Večernji list BiH. Javni poziv bit će otvoren 30 dana, nakon čega će Povjerenstvo za vrednovanje zahtjeva načiniti listu zahtjeva poslodavaca koji su ostvarili pravo na sufinanciranje zapošljavanja.

Uvjeti natječaja

- Pravo prijave na javni poziv imat će svi pravni subjekti koji imaju registriranu djelatnost na području HNŽ-a, koji imaju najmanje jednog zaposlenog, a koji redovito izmiruju obveze po osnovi poreza i doprinosa, te poslodavci koji imaju s Poreznom upravom Federacije BiH potpisan sporazum o odgođenom plaćanju duga po osnovi javnih prihoda. Poslodavcima koji ostvare pravo na sufinanciranje zapošljavanja Služba će mjesečno isplaćivati/refundirati iznos neto plaće za radno mjesto koje odgovara stupnju stručnog obrazovanja, i to 800 KM za osobe sa završenim dodiplomskim i diplomskim studijem i 600 KM za osobe s ostalim stupnjevima obrazovanja, za razdoblje od 12 mjeseci. Refundirani iznos se u cijelosti odnosi na neto plaću sufinancirane osobe, a poslodavac je dužan na nju obračunati i platiti obvezne doprinose i poreze - navodi se u informaciji Službe za zapošljavanje HNŽ-a. Sredstva za taj projekt osigurali su Federalni zavod za zapošljavanje i Ministarstvo branitelja HNŽ-a. Kako nam je rekao ministar branitelja HNŽ-a Oliver Soldo, Županija je izdvojila 200.000 KM, dok je s federalne razine osigurano 175.000 KM.

- Očekujemo da će sva sredstva u konačnici biti potrošena. Prošle godine smo kroz ovaj program zaposlili 36 osoba iz spomenute kategorije, a očekujemo da će ih ove godine biti više - rekao je ministar Soldo za Večernji list. Dodao je kako sufinanciranje traje godinu dana, ali se očekuje kako će oni koji dobiju posao preko ovoga programa ostati na poslu dulje od jedne godine.

Velika očekivanja

- Naša iskustva pokazuju kako većina onih koji budu zaposleni na taj način ostane na svojim radnim mjestima i nakon što završi sufinanciranje. Nadamo se kako će tako biti i ovaj put. Sredstva koja dajemo su dovoljna kako bi se zainteresirali poslodavci i očekujemo kako će odziv biti dobar - zaključio je ministar Soldo u svojoj izjavi. Vlasti HNŽ-a na ovaj način pokazuju kako skrbe o braniteljskoj populaciji u skladu s proračunskim mogućnostima, a treba napomenuti kako i u procesu primanja vježbenika u HNŽ-u koji je u tijeku prednost imaju djeca ratnih stradalnika. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.