Pravomoćna presuda

Za Trusinu 37 godina zatvora zapovjednicima Armije BiH

Za Trusinu 37 godina zatvora zapovjednicima Armije BiH
10.01.2017.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Nekadašnji zamjenik zapovjednika Specijalnog odreda pri Stožeru vrhovnog zapovjedništva Armije BiH Nihad Bojadžić pravomoćno je osuđen na zatvorsku kaznu od 15 godina zbog ratnih i zločina protiv čovječnosti u hercegovačkom selu Trusina kod Konjica, dok su nekadašnji pripadnici te postrojbe Mensur Memić i Nedžad Hodžić osuđeni na kazne od 12 godina.

Prijetili tužiteljima

Memiću je prvostupanjska kazna od 10 povećana na 12 godina zatvora, a ukupno je ova trojka kažnjena s 37 godina zatvora. Ova presuda od iznimnog je značaja ponajprije zbog toga što je konačno dočekano da se ostvari dio pravde prema žrtvama i obiteljima stradalih, zbog činjenice da su optuženi i njima bliske osobe izlagali istražitelje, tužitelje i suce stravičnim pritiscima i prijetnjama, ali i činjenice da se mijenja uvriježena “istina” o posljednjem ratu u kojemu su zločini koje su činile postrojbe bošnjačke A BiH bili spontani i stvar incidenata. Trusina se, naime, dogodila istoga dana kada i zločin koji su pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane počinili u Ahmićima. Broj ubijenih Bošnjaka u Ahmićima bio je pet puta veći, a razlika ili sličnost je u tome što su Ahmići i u Haaškom sudu proglašeni legitimnim vojnim ciljem, dok je Trusina bila mjesto koje nije predstavljalo prijetnju u vojnom smislu. Pripadnici postrojbe “Zulfikar” su u tom selu i općini Konjic ubili 15 hrvatskih civila te strijeljali šest vojnika Hrvatskoga vijeća obrane koji su se prethodno predali. Sud BiH je u rujnu 2015., nakon pet godina suđenja, za isti zločin osudio i Nedžada Hodžića na 12 i Mensura Memića na 10 godina zatvora. Prema presudi, Bojadžić je zapovijedao napadom na Trusinu 16. travnja 1993., kada je ubijen ukupno 21 hrvatski vojnik i civil, a četvero ranjeno, među kojima je bilo dvoje djece.

“Ni kokoš ne smije ostati”

Bojadžić je bio iznimno okrutan i poznat po izjavi kako ni kokoš ne smije ostati živa. S obližnjeg brda rukovodio je napadom ne vodeći računa o civilnim i vojnim ciljevima. Memić, kao nekadašnji pripadnik odreda “Zulfikar”, osuđen je zbog sudjelovanja u strijeljanju šestorice pripadnika HVO-a, koji su se predali, a Hodžić, također pripadnik tog odreda, da je postrojio streljački vod, izdao zapovijed za pucanje te sudjelovao u ubojstvima. Prethodno su osuđeni Edina Džeko na 13 godina i Rasema Handanović Zolja na 5 i pol godina zatvora nakon što je priznala krivnju. Proces protiv nekadašnjeg zapovjednika Zulfikara Ališpage Zuke odgođen je zbog bolesti.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.