Raste broj djece koja prođu kroz predškolske ustanove u BIH

Za pet godina 115.418 mališana prošlo kroz vrtiće

Za pet godina 115.418 mališana prošlo kroz vrtiće
16.12.2018.
u 20:00
Pogledaj originalni članak

Za pet godina u BiH kroz predškolske ustanove prošlo je više od 115.418 djece, podaci su Ministarstva prosvjete i kulture RS-a i Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti. Izvješća ovih dvaju ministarstava pokazuju da svake godine raste broj mališana koji prođu kroz predškolske ustanove, a da ove godine u BiH 26.701 dijete ide u vrtiće. U Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a kažu da se postotak djece obuhvaćene predškolskim odgojem i obrazovanjem postupno povećava, a za ovu godinu kreće se oko 24%.

“Za pet godina kroz predškolske ustanove u RS-u prošlo je 48.107 djece, a imamo 42 javne predškolske ustanove i 70 u privatnom sektoru”, rekli su u ovom Ministarstvu. U Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti kazali su da je u proteklih pet pedagoških godina predškolskim obrazovanjem obuhvaćeno 67.311 mališana i da se broj povećao za 27,82%.

“U većim gradovima, kao što su Sarajevo i Mostar, u javnim predškolskim ustanovama liste čekanja početkom pedagoške godine budu i veće, ali se tijekom godine određen broj roditelja čija se djeca nalaze na listi čekanja odluče upisati djecu u privatne predškolske ustanove”, rekli su u ovom Federalnom ministarstvu.

Dodaju da u FBiH ima 112 javnih i 85 privatnih predškolskih ustanova. Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u pedagoškoj 2017./2018. 1446 djece u FBiH nije primljeno u predškolske ustanove zbog popunjenih kapaciteta.

“Moj sin je na listi čekanja za vrtić, zahtjev smo obnovili i ove godine te se nadam da će uskoro dobiti mjesto, a do tada će ga čuvati baka”, kazala je Dunja P., majka dječaka iz Sarajeva. U Banjoj Luci također nedostaje objekata, dok u Zenici oko 30 mališana čeka na mjesto u vrtiću, prenose Nezavisne novine 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.