Izvješće Povjerenstva za procjenu štete

Za obnovu objekata stradalih u poplavama ili od orkanskog vjetra u FBiH 1,8 milijuna KM

Za obnovu objekata stradalih u poplavama ili od orkanskog vjetra u FBiH 1,8 milijuna KM
15.01.2021.
u 12:02
Pogledaj originalni članak

Federalno povjerenstvo za procjenu štete tijekom 2019. godine donijelo je ukupno šest prijedloga odluka za dodjelu jednokratne novčane pomoći općinama, od kojih su tri pojedinačne za tri općine i tri ukupne za nekoliko općina jedne županije.

Šest prijedloga

Riječ je uglavnom o štetama nastalim uslijed prirodnih nepogoda poput poplava i orkanskog vjetra. Za navedenih šest prijedloga odluka Povjerenstvo je odobrilo jednokratnu pomoć u ukupnom iznosu od 1,800.000 KM. Uz to, u razmatranom razdoblju odbijena su četiri zahtjeva općina za dodjelu jednokratne novčane pomoći iz razloga nedostavljanja potpune dokumentacije i nepoštivanja prethodno obrazložene procedure podnošenja zahtjeva za pomoć preko vlade županija, a što je sve propisano odlukom o postupku i kriterijima za dodjelu jednokratne pomoći, navodi se u izvješću o radu Federalnog povjerenstva za procjenu štete od prirodnih i drugih nepogoda za 2019. Tako je Povjerenstvo za procjenu štete FSCZ predložilo odluku o odobravanju jednokratne novčane pomoći Gradu Livnu i općinama HB županije u ukupnom iznosu od 149.000 KM, kao i odluku o odobravanju jednokratne novčane pomoći općinama Srednjobosanske županije u ukupnom iznosu od 233.000 KM. Među spomenutih šest odluka je i odluka o odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje dijela šteta Gradu Tuzli i općinama Tuzlanske županije u ukupnom iznosu od 231.000 KM, zatim odluka o odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje dijela šteta Orašju u iznosu od 130.000 KM, odluka o odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje dijela šteta Gradu Širokom Brijegu u iznosu od 130.000 KM te odluka o odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje dijela šteta Općini Tešanj u iznosu od 135.000 KM. U izvješću se navodi kako su tijekom rada korištene informacije o godišnjem priljevu sredstava zaštite i spašavanja za sve koji su podnijeli zahtjeve za pomoć te je utvrđeno da je isto nedovoljno za sanaciju svih šteta i posljedica nastalih nakon djelovanja prirodnih nepogoda. “Općine i županije utrošile su sva sredstva ostvarena na osnovi posebne naknade za zaštitu i spašavanje te im ista nisu bila dovoljna za saniranje kompletnih iznosa šteta.

Odbijeni prijedlozi

Vlade županija su, u skladu sa svojim mogućnostima i raspoloživim sredstvima, pomagale općinama u saniranju nastalih šteta te su u svrhe odobrili općinama financijska sredstva i iz proračuna te iz sredstava zaštite i spašavanja. Ali zbog nedostatka sredstava za saniranje posljedica, nakon što su i općine/gradovi i županije iscrpili svoje financijske mogućnosti za saniranje posljedica ove prirodne nepogode, obratili su se za pomoć Federalnoj upravi civilne zaštite, odnosno FSCZ, da iz sredstava koja se osiguravaju u posebne namjene pomogne u saniranju nastalih posljedica”, navodi se u izvješću Federalnog povjerenstva za procjenu štete. Kad je riječ o odbijenim zahtjevima, u izvješću se navodi da se oni odnose na općine Banovići, Gračanica, Doboj Jug i Maglaj, s tim da je ovim općinama dana mogućnost da dostavom dodatne dokumentacije upotpune zahtjeve i dostave Povjerenstvu kako bi se donijela konačna odluka o dodjeli. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.