Analizirali smo novi sastav Narodne skupštine RS

Za Narodnu skupštinu RS-a mandate osvojili gradonačelnici, ministri, direktori...

Za Narodnu skupštinu RS-a mandate osvojili gradonačelnici, ministri, direktori...
26.10.2022.
u 19:54
SNSD na ovim je izborima ponudio neke od svojih najboljih kandidata, a na listi su se našli ministri, načelnici, gradonačelnici
Pogledaj originalni članak

SNSD je na ovogodišnjim općim izborima potvrdio kako je najsnažniji politički subjekt i u Republici Srpskoj, a konačni službeni rezultati za Narodnu skupštinu Republike Srpske pokazuju kako će ova stranka s potencijalnim partnerima moći imati osiguranu natpolovičnu većinu te time stvoriti uvjete za izbor nove vlade, piše Večernji list BiH.

Uvjerljiva pobjeda

Ova je stranka nakon svih obrađenih biračkih mjesta potvrdila političku dominaciju kroz broj osvojenih mandata, pa će tako u budućem sazivu Narodne skupštine sjediti 29 zastupnika SNSD-a, a što znači da im nedostaje još 13 zastupnika za natpolovičnu većinu, odnosno za 42 zastupnika od ukupno 83 koliko ih sjedi u NSRS-u. No, uz potporu stranaka aktualne vladajuće koalicije taj broj mogu dostići bez komplikacija.

SNSD na ovim je izborima ponudio neke od svojih najboljih kandidata, a na listi su se našli ministri, načelnici, gradonačelnici. Uvjerljivo najveći broj glasova osvojio je Vlado Đajić (28.831), ravnatelj Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, a na listi su među prvim mjestima i Miroslav Bojić, gradonačelnik Laktaša, Vojin Mitrović, državni ministar prometa i veza, Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Luka Petrović, generalni direktor poduzeća "Elektroprivreda Republike Srpske", ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić...

SDS je na ovim općim izborima osvojio 13 zastupničkih mjesta te je time druga po snazi politička opcija u RS-u, a na skupštinskoj listi mandate su dobila neka pozna imena poput Ljubiše Petrovića, gradonačelnika Bijeljine i Vukote Govedarice koji je bio i predsjednik SDS-a. Treća politička opcija po broju osvojenih mandata je PDP (8), a na njihovoj listi najveći broj glasova dobio je aktualni gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković (26.758), a u NSRS će i Igor Crnadak, bivši ministar vanjskih poslova BiH. U Narodnu skupštinu ušli su i Socijalistička partija, Pokret za državu i DEMOS s pet mandata, a slijede Ujedinjena Srpska 4, Za pravdu i red (lista Nebojše Vukanovića) 4, DNS 4, NPS 3 i SPS 3. Pitanje nove vladajuće većine treba promatrati u kontekstu aktualne koalicije u ovom entitetu, a koju čine SNSD, SP, Ujedinjena Srpska, DEMOS, NPS, NDP, a koja sa sadašnjim brojem mandata može mirno krenuti u proces izbora nove vlasti.

Ustroj vlasti

Takvu poruku uputili su i sudionici nedavnog sastanka stranaka vladajuće koalicije, a pritom je naglašeno kako će, osim formiranja vlasti u Republici Srpskoj, ova koalicija jedinstveno nastupiti na razini BiH.

- Ovo je koalicija koja će činiti Vladu Republike Srpske i skupštinsku većinu - rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u obraćanju medijima nedugo nakon završenih općih izbora, potvrdivši kako su spremni otvoriti razgovore i s drugima izvan ove koalicije, ali da to mora biti dogovor svih.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.