Skandal na ceremoniji

Za Mašovića i Podžića HVO i VRS su agresori, bojkotirali pomirenje

09.12.2020.
u 22:00
Pogledaj originalni članak

Prošloga tjedna EUFOR je u Sarajevu postavio malo spomen-obilježje u znak sjećanja na sve poginule vojnike triju oružanih formacija u Bosni i Hercegovini - Hrvatsko vijeće obrane, Armiju BiH i Vojsku Republike Srpske, kao i pripadnike raznih mirovnih misija u znak poštovanja i sjećanja prema svima njima za okončanje ratnog kaosa i sukoba.

Skromna ceremonija održana je uz ograničen broj ljudi, no upadno je bilo kako tamo nije bilo dvojice najpozvanijih i trenutačno najviše rangiranih dužnosnika u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH, piše Večernji list BiH.

Ipak održana ceremonija

Iako je na crnoj mramornoj ploči, dimenzija ne većih od 50x30 centimetara, bila ispisana tek poruka “u spomen na sve pale vojnike 1992. - 1995., podiže EUFOR”, čime se na krajnje oprezan način i bez identitetskih oznaka odala počast poginulima, ovoj ceremoniji nisu nazočili bošnjački dužnosnici, načelnik Združenog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović te ministar obrane BiH, inače član Demokratske fronte Sifet Podžić. Kako se doznaje, organizatorima su ova dvojica dužnosnika poručila kako ne žele biti zajedno s “agresorskim vojskama koje su činile ratne zločine”, što zapravo svjedoči i o nacionalnim politikama koje ova dvojica dužnosnika predstavljaju i prema kojoj su Hrvatsko vijeće obrane i Vojska Republike Srpske agresori i ratni zločinci. Dapače, današnji pukovi u Oružanim snagama BiH baštine te oružane formacije, pa čak i dio znakovlja koje su koristili HVO i VRS. Uz to, dio bošnjačke politike nastoji Armiju BiH predstaviti bezgrešnom, koja uopće nije činila ratne zločine, što zapravo nema veze s realnosti. 
Unatoč bojkotu, zapovjednik EUFOR-a general-bojnik Reinhard Trischak nije odustao od ceremonije otkrivanja novog spomenika posvećenog sjećanju na sve poginule vojnike u ratu u BiH. Tome događaju nazočili su hrvatski i srpski zamjenik ministra obrane BiH Mijo Krešić i Mirko Okolić te zamjenici načelnika Združenog stožera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-bojnik Ivica Jerkić te general-bojnik Gojko Knežević, kao i drugi predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, kao i odlazeći zapovjednik NATO stožera u Sarajevu brigadni general William J. Edwards. Tijekom govora zapovjednik EUFOR-a istaknuo je dirljivost sjećanja na žrtve iz prošlosti, ali izrazio je i optimizam zbog ostvarenog pomirenja tijekom napretka zemlje poslije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. U govoru je, očito vrlo pogođen porukom dijela dužnosnika iz BiH, dodao i kako nije primjeren potez bojkotirati jednu takvu misiju.

Šamar EU, PIC-u

“Ova ploča uvijek nas treba podsjećati na krajnju žrtvu muškaraca i žena u odorama koji su dali svoje živote u borbi za ono u što su vjerovali”, rekao je tom prigodom. 
Ovaj potez EUFOR-a, misije koja radi na očuvanju mira i stabilnosti Bosne i Hercegovine, dio je zajedničkih napora da se napravi iskorak i ostvari pomirenje među nekada zaraćenim stranama u zemlji te narodima. Na tome je nedavno u svome govoru u BiH inzistirao i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell kazavši kako će jedan od najbitnijih elemenata za napredak zemlje prema Europskoj uniji ovisiti o pomirenju te je spomenuo i dokumente koje je BiH usvojila u tome smjeru. Čak je i Vijeće za provedbu mira zatražilo organiziranje zajedničkih komemoracija za žrtve iz redova svih naroda tijekom posljednjeg rata u kojemu su sve strane činile zločine. Podžićevi i Mašovićevi potezi i poruke su suprotni. •

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

AL
Alle
05:57 10.12.2020.

To je samo dokaz da SDA i DF tj cijeli probosanski blok ne želi naprijed, nego nazad, šta drugo očekivati od takvih kreatura ?

DA
dalibla
14:20 10.12.2020.

Srbi i hrvati bi trebati sve bojkotirati dok Amerikanci koji su napravili tu vojsku neke ne dovedu pameti

IJ
I ja tebi
08:07 10.12.2020.

U demokratskom društvu svatko može birati pa tako i ti Sobrudolf .