godišnjica puštanja

Za logor ‘Muzej’ u Jablanici nitko nije odgovarao

Za logor ‘Muzej’ u Jablanici nitko nije odgovarao
02.03.2018.
u 09:08
Pogledaj originalni članak

I dok je Bosna i Hercegovina jučer slavila Dan neovisnosti, više stotina hrvatskih logoraša obilježavalo je godišnjicu puštanja iz logora Muzej u Jablanici. U njemu je bio zatočen 891 Hrvat, a zatočenici su na tom mjestu premlaćivani, silovani i ubijani.

- Prošle su pune 24 godine od razmjene zarobljenika. Prvoga ožujka 1994. preko sela Vrdi iznad Mostara izvršena je razmjena zarobljenika iz logora “Muzej” u Jablanici, logora za koji još nitko nije odgovarao. Sedam mjeseci proveli smo tamo, zatočeni, gladni, žedni, bosi, goli, smrznuti..., na hladnom kamenu granitu spavali s jednom dekom ispod sebe i jednom pokriveni. Ako nas je mogla zapasti. Još uvijek nitko za to nije odgovarao. Nažalost, ne znam i hoće li - stoji u poruci jednog od logoraša koja ja objavljena na društvenim mrežama.

Logoraši i obitelji žrtava logora “Muzej” u Jablanici i više su nego ogorčeni na činjenicu kako nitko od zapovjednika tzv. Armije BiH nije odgovarao za zlodjela koja su počinjena na toj lokaciji.

- Svi zarobljenici u akcijama tzv. Armije BiH na sela Grabovica, Doljani i druga mjesta dovođeni su u logor “Muzej”. Stotine svjedočanstava govore o tome kakvim su torturama ljudi bili podvrgnuti, kako su premlaćivani, ubijani, primorani na izrazito ponižavajuća seksualna djela i silovani. Ništa od toga nije bilo dovoljno domaćem pravosuđu da pokrene procese protiv onih koji su sudjelovali u tim zlodjelima te ih planirali i naređivali. Umjesto toga, pravosuđe logore tzv. Armije BiH proglašava sabirnim centrima i zatvorima. Na kraju se može zaključiti kako su Hrvati sami sebe zatvarali, zlostavljali i ubijali. Takvu nam poruku šalje domaće pravosuđe - poručili su hrvatski logoraši.

Dodaju kako i dalje ne pristaju na ovakav razvoj situacije te i dalje traže da bh. sudovi procesuiraju odgovorne za stravična zlodjela u logoru “Muzej” u Jablanici. Očito je kako zločinci još uvijek uživaju političku zaštitu bošnjačke politike i domaćeg pravosuđa, što jasno pokazuje kakva je država danas Bosna i Hercegovina. •

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.