Broj oboljelih se povećava

Za liječenje melanoma u tri godine izdvojeno 25 milijuna maraka

Za liječenje melanoma u tri godine izdvojeno 25 milijuna maraka
16.05.2022.
u 21:30
Od 2011. do 2019. godine u Federaciji BiH registrirano je 250 pacijenata s dijagnosticiranim metastatskim melanomom. Polovina je mlađa od 40 godina
Pogledaj originalni članak

Samo Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOiR) Federacije BiH izdvojio je čak 25 milijuna konvertibilnih maraka u tri godine za liječenje oboljelih od melanoma, piše Večernji list BiH.

Upozoravaju kako se broj oboljelih u ovom bh. entitetu konstantno povećava, a najveći broj liječenih zabilježen je prošle godine.

Porast broja oboljelih

U povodu Euromelanoma dana održan je sastanak predstavnika Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH i Udruge oboljelih od melanoma Federacije BiH, gdje je tema bila rad Zavoda, ali i porast broja oboljelih od ove opasne bolesti, kao i važnost prevencije te ranog otkrivanja. Naime, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH posredstvom Federalnog fonda solidarnosti osigurava sredstva za korištenje lijekova za liječenje metastatskog melanoma.

- Od početka dostupnosti terapije u Federaciji BiH 2018. godine pa do danas ZZOiR je izdvojio 25 milijuna konvertibilnih maraka za liječenje 191 pacijenta. Te činjenice potvrđuju veliki iskorak u odnosu na prvobitna traženja Udruge - rečeno je na navedenom sastanku. Istaknuto je kako je broj oboljelih od melanoma u stalnom porastu, a najveći broj liječenih u Federaciji BiH zabilježen je 2021. godine, kada je na terapije za oboljele od te bolesti utrošeno 11 milijuna konvertibilnih maraka. Riječ je o suvremenoj terapiji koja u mnogim slučajevima dovodi i do izlječenja.

- Kontinuirano se zalažemo kod nadležnih za povećanje sredstava kako bismo mogli što bolje odgovoriti na svakim danom veće potrebe. Ovom prilikom želimo naglasiti potrebu da svi zajedno radimo na prevenciji i ranom otkrivanju melanoma kako bi liječenje počelo pravodobno uz dostupnu terapiju, a sukladno smjernicama za liječenje oboljelih od melanoma jer je upravo rano otkrivanje u velikom broju slučajeva ključno za spašavanje života - navela je doc. dr. sc. Vlatka Martinović, ravnateljica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, prilikom navedenog sastanka. Inače, učestalost javljanja raka kože, melanoma i nemelanomskih malignih tumora u porastu je posljednjih 30 godina svugdje u svijetu.

Obolijevaju i mlađi

Procjena je da od malignog melanoma godišnje obole oko 54.000 osoba u Europi i 130.000 u svijetu. Svake godine oko 37.000 osoba diljem planeta umre od malignog melanoma. Broj novih slučajeva raste od tri do sedam posto svake godine. Od 2011. do 2019. godine u FBiH registrirano je 250 pacijenata s dijagnosticiranim metastatskim melanomom.

Polovina je mlađa od 40 godina, a prosječan vijek tih pacijenata je deset mjeseci. Iz Udruge oboljelih od melanoma FBiH skreću pozornost građanima na štetno djelovanje UV zraka koje su uzrok melanoma.

- Skrećemo pozornost stanovništvu da izbjegava prekomjerno izlaganje UV zrakama, kao i da se redovito kontrolira, osobito rizične skupine - ljudi svijetle puti, oni koji imaju crvenu kosu i pjege po koži. Tim ljudima, kao i onima koji su u obitelji imali oboljele, skreće se pozornost da se samopregledom kontroliraju svaka dva, tri mjeseca, ali i da jednom godišnje posjete liječnika obiteljske medicine. Posebnu opasnost za pojavu ove bolesti predstavlja korištenje solarija.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.