program utroška sredstava

Za liječenje branitelja 1,5 milijuna KM, a lani utrošena dva milijuna

Za liječenje branitelja 1,5 milijuna KM, a lani utrošena dva milijuna
25.04.2019.
u 20:00
Pogledaj originalni članak

Federalna Vlada usvojila je prošlog mjeseca program utroška sredstava Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata s kriterijima raspodjele s pozicije “tekući transferi pojedincima - za pomoć u liječenju branitelja”, utvrđenih proračunom FBiH za 2019. godinu u iznosu od 1,500.000 KM, te program utroška sredstava Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata s pozicije “tekući transferi neprofitnim organizacijama - transfer za sufinanciranje troškova pokopa i vjerskih obreda pripadnika braniteljskih populacija”, utvrđenih u proračunu FBiH za 2019. godinu u iznosu od 400.000 maraka, piše Večernji list BiH. 

Pomoć za liječenje

Sredstva za pomoć u liječenju bit će raspodijeljena preko jednokratne novčane pomoći na osnovi javnog poziva koji raspisuje federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata, a koji će biti objavljen u dnevnim novinama i web-stranici Federalnog ministarstva. Opći kriteriji za raspodjelu sredstava su težina i priroda bolesti, visina sredstava potrebna za pojedinačno liječenje i hitnost slučaja, a posebne kriterije za raspodjelu donosi federalni ministar.

Pravo sudjelovanja za pomoć u liječenju imaju fizičke osobe koje pripadaju kategoriji braniteljskih populacija, ratni vojni invalidi i članovi njihove uže obitelji, članovi obitelji poginulih branitelja, razvojačeni branitelji i članovi njihove uže obitelji. Za ovu namjenu prošle godine utrošena su dva milijuna maraka. Zaključno s 31. prosinca 2018. godine, Ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata zaprimilo je 6123 zahtjeva za dodjelu jednokratne novčane pomoći u liječenju pripadnika braniteljskih populacija, od čega je za 4285 zahtjeva odobrena pomoć za liječenje, dok je utvrđeno da 1838 zahtjeva nije moglo biti uzeto u razmatranje jer nisu ispunjeni uvjeti iz javnog poziva. Za odobrene zahtjeve utrošeno je 1,999.497,50 KM te je ostalo neutrošeno 502,50 maraka.

Troškovi pokopa

Pravo na pomoć u sufinanciranju troškova pokopa i vjerskih obreda pripadnika braniteljskih populacija, za što je u ovoj godini predviđeno 400.000 KM, imaju sve fizičke osobe koje pripadaju kategoriji braniteljskih populacija (RVI i članovi njihove uže obitelji, članovi uže obitelji poginulih branitelja, razvojačeni branitelji i članovi njihove uže obitelji). Cilj tog programa je pomoć u sufinanciranju ovih troškova u slučajevima kada nije ostvarena pomoć po istoj osnovi od drugog državnog tijela, institucije ili pravne osobe, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Sredstva će biti dodjeljivana mjesečno u visini 1/12 raspoloživih proračunskih sredstava tijekom godine, a na osnovi pojedinačnih zahtjeva podnesenih tijekom 2019. u skladu s javnim pozivom. Prema podacima Ministarstva, lani su ukupno odobrene 1624 jednokratne novčane pomoći u sufinanciranju troškova pokopa i vjerskih obreda u ukupnom novčanom iznosu od 649.800 maraka. Predviđena sredstva za 2019. za ove dvije stavke za 750.000 KM su manja nego lani.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.