Slavo Kukić:

Za islamski radikalizam nisu krivi muslimani nego radikalne grupe

Za islamski radikalizam nisu krivi muslimani nego radikalne grupe
24.04.2016.
u 13:43
Pogledaj originalni članak

Izazovi i prijetnje koje stoje na putu mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini tema je o kojoj treba razgovarati sve češće, smatra sociolog Slavo Kukić.

On je kao uvodničar nedjeljne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca ''Krug 99'' kazao da je situacija u državi složena, iako u javnosti političari govore da se situacija stabilizira i ide na bolje.

- Tko pažljivije prati procese u BiH teško će se s tim složiti - istaknuo je Kukić.

Naveo je da su sve intenzivnija nacionalistička orgijanja po različitim dijelovima BiH.

- To su, naprimjer, zastrašivanja u Srebrenici nakon oslobađajuće presude Šešelju ili fešte po Prijedoru. Ambijent pred presudu Radovanu Karadžiću, ali to su samo posljedice onog što čini politička klasa - rekao je Kukić.

S druge strane, dodao je, prisutan je sve agresivniji islamski radikalizam, za što, kazao je, nisu krivi ni Bošnjaci ni muslimani, nego grupe koje ideologiju s drugih svjetskih meridijana pokušavaju prenijeti u BiH i stvoriti joj plodan ambijent.

- Na sceni imamo sve ono što smo imali krajem osamdesetih godina, plus krađu, kriminal i korupciju uime zaštite nacionalnih interesa - naglasio je Kukić.

Docent na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Goran Kovačević je kazao da na BiH gleda kao na projekt koji je izraz nacionalističkih politika od devedesetih godina.

- Govoriti o sigurnosti u BiH je ustvari govoriti o nesigurnosti - istakno je Kovačević.

Predsjednik ''Kruga 99''Adil Kulenović smatra da su sve vidljivije ideološke pripreme za buduće moguće sukobe, prenosi Fena. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.