Nove komunalne pristojbe u Busovači

Za držanje biljara, flipera, pikada... plaća se 300 maraka godišnje

Za držanje biljara, flipera, pikada... plaća se 300 maraka godišnje
21.03.2022.
u 16:09
Pogledaj originalni članak

Od 1. siječnja ove godine u općini Busovača primjenjuje se nova odluka o visini komunalnih pristojbi na području općine, koju je usvojilo Općinsko vijeće Busovače, piše Večernji list BiH.
Komunalne pristojbe propisuju se i naplaćuju za svaku istaknutu tvrtku, za držanje sredstava za igru u ugostiteljskim i ostalim objektima kojima priređivanje zabavnih igara nije osnovna djelatnost, za organiziranje glazbe uživo u ugostiteljskom objektu, za zauzimanje nogostupa i ostalih javnih površina ispred poslovnih prostorija, za isticanje plakata i panoa na javnim mjestima.
Obveznici komunalne pristojbe su sve pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti, koje posluju na području općine Busovača i koje koriste predmet, prostor ili pružaju uslugu za čije korištenje je propisano plaćanje komunalne pristojbe. No, u odluci je precizno navedeno tko sve ne plaća, odnosno koji su subjekti oslobođeni plaćanja komunalnih pristojbi, a njihov broj je razmjerno značajan.

Komunalne pristojbe

- Kao predsjednik Općinskog vijeća nedavno sam održao sastanak s Udrugom gospodarstvenika naše općine i jedna od tema bile su komunalne pristojbe. Dogovoreno je da Udruga, kroz naše buduće sastanke, dadne svoje moguće prijedloge, primjedbe i sugestije na postojeću odluku, da općinski načelnik može eventualno pripremiti drugi dokument te mi, kao Općinsko vijeće, ga usvojiti, ako bude osnove i potrebe za izmjenama - kaže Josip Mravak, predsjednik Općinskog vijeća Busovača.
Osnovica komunalne pristojbe iznosi 200 konvertibilnih maraka za pravne osobe i 150 KM za fizičke osobe, uz primjenu ostalih mjerila. Visina godišnje pristojbe za pravne osobe utvrđuje se množenjem jedinstvene osnovice za obračun s koeficijentom položajne pogodnosti i koeficijentom veličine pravne osobe, a za fizičke osobe množenjem jedinstvene osnovice za obračun s koeficijentom položajne pogodnosti.
Pristojba za fizičke osobe kojima je to osnovna ili dopunska djelatnosti, a za obavljanje iste im nije potreban poslovni prostor, utvrđuje se paušalno u iznosu od 100 KM godišnje. Za držanje biljara, flipera, videoigara, pikada i slično u ugostiteljskim objektima plaća se 300 KM godišnje po jednom komadu. Ako se počnu koristiti u drugom polugodištu, pristojba se umanjuje za 50 posto. Za zauzimanje i korištenje nogostupa i ostalih javnih površina ispred poslovnih prostora pristojba se plaća po četvornome metru zauzete površine: za postavljanje stolova ispred ugostiteljskih objekata, slastičarnica i ostalih objekata radi pružanja ugostiteljskih usluga 1 KM mjesečno, za postavljanje stolova, pultova, tezgi-stolova i ostalog za prodaju knjiga, razglednica, bižuterije i drugih proizvoda 2 KM dnevno, za postavljanje zabavnih parkova (lunapark) koji zauzimaju javnu površinu privremeno 2 KM dnevno, za postavljanje zabavnih parkova za djecu, koji se postavljaju sezonski, 2 KM dnevno.

Plakati i panoi

Pravna osoba koja posjeduje određene uređaje, opremu i slično, koji se nalaze izvan sjedišta tvrtke, primjerice bankomati, GSM stupovi, plaća pristojbu u visini od 50 posto pristojbe predviđene za tog obveznika.
Plaćanje pristojbe na uređaje, opremu i slično ne oslobađa obveznika plaćanja pristojbe za osnovni subjekt. Za isticanje plakata i panoa na javna mjesta utvrđena je jednokratna pristojba: za seriju 100 komada 50 KM, za seriju iznad 100 komada 100 KM.
Za postavljanje stalnih panoa i displeja na javna mjesta plaća se 10 KM po četvornome metru mjesečno.
U općinskom proračunu za 2021. godinu prihodi od komunalnih pristojbi planirani su u iznosu od 110.000 KM, a u prvih devet mjeseci ostvareno je 128.000 KM, dok je za 2022. proračunom predviđeno ubrati 140.000 konvertibilnih maraka. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.