Bukvarević s predstavnicima branitelja

Za branitelje se planira izdvojiti 569 milijuna KM

Za branitelje se planira izdvojiti 569 milijuna KM
22.02.2017.
u 21:29
Navedeno je da je planirano da u 2017. za braniteljske kategorije putem dva ministarstva bude izdvojeno 569 milijuna KM.
Pogledaj originalni članak

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, sa suradnicima, danas je na zahtjev predstavnika Savjeta branitelja FBiH održao sastanak s predstavnicima saveza, organizacija i udruženja braniteljskih kategorija FBiH, interresornom radnom grupom Parlamenta FBiH, na kojem je razgovarano o aktualnim pitanjima braniteljskih kategorija koje predstavljaju.

U uvodnom izlaganju Bukvarević je upoznao nazočne o zakonskim nadležnostima resornog ministarstva, te iznio podatke da je tijekom 2016. kroz prortačunske transfere tog ministarstva za braniteljske kategorije izdvojeno 322 milijuna KM, a kroz proračunske stavke Federalnog ministarstva rada i socijalne politike 237 milijuna KM, što je ukupno 559 milijuna KM i predstavlja najveće izdvajanje za braniteljske kategorije, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i zemljama u okruženju, prenosi Fena.

Navedeno je da je planirano da u 2017. za braniteljske kategorije putem dva navedena ministarstva bude izdvojeno 569 milijuna KM.

Ukoliko se uzmu u obzir i planirana izdvajanja za supruge poginulih branitelja i određene grupe vojnih umirovljenika, onda je izdvajanje za braniteljske kategorije u 2017. povećano za 17 milijuna u odnosu na 2016.

Navedena sredstva se i ove godine nastavljaju plasirati prema: 48.000 ratnih vojnih invalida, 42.000 obitelji poginulih branitelja, 5.000 dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja i oko 34.000 korisnika prijevremenih povoljnijih mirovina. 

Nakon četiri sata rasprava i predlaganja rješenja za poboljšanje položaja brankateljskih tegorija, u kojima je sudjelovala većina prisutnih, sastanak je ocijenjen kao izuzetno koristan i konstruktivan, a usuglašeni su i zajednički zaključci.

Dana je puna podrška prosperitetu i razvoju Bosne i Hercegovine na njenom europskom putu i putu ulaska u NATO savez, a predstavnici braniteljskih udruženja i saveza iz Federacije BiH i Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata izrazili su opredjeljenje za rješavanje svih otvorenih pitanja dijalogom.

Također, predstavnici braniteljskih udruženja i saveza iz Federacije BiH zahtijevaju od Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata i Vlade FBiH da se dostignuti obim pojedinačnih prava i sredstava u proračunu FBiH na poziciji tog ministarstva ne umanjuje i da se iz godišnjih ostvarenih ušteda putem posebnog Fonda rješavaju statusna pitanja braniteljskih kategorija, te zahtijevaju potpisivanje sporazuma između Vlade FBiH i braniteljskih udruženja o realizaciji tog zahtjeva, s rokom trajanja od pet do deset godina.

Savezi i udruženja branitelja iz FBiH podržavaju prijedlog resornog ministarstva koji u ide u pravcu stvaranja zakonskog okvira za objavu Registra branitelja i Registra korisnika BIZ-a, kao i zakonsko definiranje braniteljskih udruženja od posebnog društvenog interesa za FBiH.

Osim toga, savezi i udruženja branitelja iz FBiH traže da nedavno donesena Odluka Parlamenta FBiH o povećanju naknade zastupnicima za odvojeni život bude stavljena izvan snage.

Nadalje, savezi i udruženja branitelja iz FBiH traže od nadležnih općinskih, županjskih i federalnih organa uprave da izvrše kontrole transparentnosti, namjene i načina trošenja proračunskih sredstava koja se dodjeljuju općinskim, županijskim i federalnim udruženjima braniteljskih kategorija.

Ministar Bukvarević je naglasio potrebu da zajednički dijalog braniteljskih udruženja i institucija vlasti bude nastavljen u okviru zakona, kroz institucije sustava i bez davanja obećanja borateljskim kategorijama koja ne mogu biti ispunjena. 

Pozvao je predstavnike braniteljskih udruženja, posebno onih koja predstavljaju demobilizirane branitelje, da se ujedine i povećaju sauradnju i kontakte u zajedničkom predlaganju i traženju rješenja za poboljšanje položaja demobiliziranih branitelja, priopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.  

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.