ČESTITKE

Za blagdanske poruke građani BiH potrošili četiri milijuna maraka

Foto: ''
Za blagdanske poruke građani BiH potrošili četiri milijuna maraka
03.01.2014.
u 09:39
Glasnogovornik HT Eroneta Vanja Gavran je jučer ujutro rekao da su korisnici mobilne usluge HT Eroneta 31. prosinca i 1. siječnja uputili 4,5 milijuna SMS poruka
Pogledaj originalni članak

Građani Bosne i Hercegovine ove godine su poslali više od dva milijuna manje čestitki za Novu godinu SMS-om, nego što je to bilo prošle godine, potvrdili su podaci iz tri telekom operatera na području BiH. Ukupno je, prema podacima ova tri telekom operatera, tijekom posljednjeg dana stare i prvog dana nove godine, poslano 24,3 milijuna SMS poruka. Pretvoreno u novac građani su na čestitanje Nove godine i katoličkog Božića potrošili ukupno 4 milijuna KM. Prema informacijama iz BH Telecoma, posljednjeg dana 2013. i prvog dana 2014. godine korisnici ovog operatera su poslali 11 milijuna SMS poruka, te uputili 23 milijuna poziva, potvrdila je ovo jučer glasnogovornica BH Telecoma Nadja Lutvikadić.

Viber i e-mail

Glasnogovornik HT Eroneta Vanja Gavran je jučer ujutro rekao da su korisnici mobilne usluge HT Eroneta 31. prosinca i 1. siječnja uputili 4,5 milijuna SMS poruka. Kada je riječ o m:telu, korisnici ovog operatera poslali su 31. prosinca i 1. siječnja 8,8 milijuna SMS poruka, te 35.000 MMS poruka, rekla je jučer glasnogovornica ove kompanije Aida Halilović. Manji broj SMS poruka ne znači i da je manji broj građana čestitao svojim prijateljima i rodbini Novu godinu, nego samo da je to napravio na drugačiji način. Naime, već nekoliko godina e-mail poruke polako preuzimaju popularnost SMS poruka. Prvenstveno zbog jednostavnijeg upravljanja, a zatim i zbog činjenice da je slanje e-mailova u potpunosti besplatno. Svoj udio u slanju čestitki svakako u BiH sve više uzima i viber koji korisnicima omogućava potpuno besplatno slanje SMS poruka i obavljanje poziva bilo gdje na svijetu. Naime, iako se ove poruke šalju pomoću mobilnih uređaja telekom operateri ih ne mogu zabilježiti ni naplatiti.

Razike i blagdani

Zanimljivo je, međutim, naglasiti podatak da su korisnici m:tela za katolički Božić poslali pet milijuna SMS poruka, što je potvrdila Halilović. Čak dvostruko više SMS poruka tijekom tri dana slavljenja katoličkog Božića poslali su korisnici mobilnih usluga BH Telecoma. Inače, zanimljivo je spomenuti i da su tijekom božićnih blagdana korisnici sva tri telekom operatera u BiH poslala ukupno oko dvadeset milijuna SMS poruka, odnosno svega četiri milijuna manje nego što ih je poslano za Novu godinu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Izdajnik
Izdajnik
10:46 04.01.2014.

Površnost to je ocjena sadašnjih odnosa lakše je poslati poruku nego nekome otvoriti vrata i sam sam takav moja obitelj trosi 100 km mjesecno na telefone (mobitele i fiksni) a stedi se na hrani izlascima..tako je to trend