Ministar vanjskih poslova BiH

Vučićev dolazak važan za uspostavu pravog bošnjačko-srpskog dijaloga

Vučićev dolazak važan za uspostavu pravog bošnjačko-srpskog dijaloga
15.03.2017.
u 17:30
Pogledaj originalni članak

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio je kao dobru vijest što je premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio dolazak na sutrašnji summit u Sarajevu, ističući da je to znak da postoji iskrena, praktično bezuvjetna želja Srbije da s BiH gradi još bolje odnose.

“Posjeta Vučića značajna je zbog jačanja odnosa Srbije i BiH, te i stoga da se konačno uspostavi pravi bošnjačko-srpski dijalog, koji mora biti sadržajniji da bi situacija i između dvije zemlje i u regiji bila dugoročno stabilna”, rekao je Crnadak za sarajevsko “Oslobođenje”.

Prema njegovim riječima, posjeta premijera Srbije bitna je i zbog toga što će na stolu biti pitanja u vezi s konferencijom o zapadnom Balkanu u Trstu i što će pomoći dobivanju više novca za regionalne projekte.

Crnadak je rekao da je posebno bitno što je Vučić svoju odluku o dolasku na summit u Sarajevo priopćio prije nego što je stigla odluka Međunarodnog suda pravde u Haagu, o odbijanju zahtjeva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije.

Ministar vanjskih poslova BiH smatra da je nakon odluke Haškog suda potrebno da se BiH vrati na put reformi i nastavi proces integracija.

“Znam da je jedna od obveza koja je pred nama i sprovođenje presude `Sejdić-Finci`, što podrazumijeva izmjene Izbornog zakona BiH”, rekao je Crnadak i podsjetio, da predstavnici hrvatskog naroda imaju određene prijedloge i ambicije o tome.

On inzistira da se u razgovore o izmjenama Izbornog zakona uđe mirno i da se u normalnoj atmosferi razmotre prijedlozi.

Govoreći o zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske, Crnadak je rekao da će iz kuta Ministarstva vanjskih poslova u središtu pozornosti biti sporazum o europskom partnerstvu koji podrazumijeva formalni okvir kada je u pitanju podrška BiH na putu europskih integracija te formiranje međudržavnih tijela i praćenje te suradnje.

“Ako bih gledao iz kuta nekoga tko u Vijeću ministara BiH predstavlja Republiku Srpsku, apsolutni prioritet je početak izgradnje mosta na Savi kod Gradiške. To je trenutno možda i najvažniji, kapitalni infrastrukturni projekat koji se dogđa između Hrvatske i BiH”, zaključio je Crnadak.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.