investicijska konferencija

Srbija izdvojila 10 milijuna KM za razvoj Srebrenice

konferencija srebrenica
vučić
konferencija srebrenica
11.11.2015.
u 11:33
Pogledaj originalni članak

Premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, te predsjednik i premijerka RS-a Milorad Dodik i Željka Cvijanović položili su danas cvijeće u Memorijalnom centru u Potočarima i odali počast žrtvama genocida.  

Oni danas u Srebrenici nazoče dvodnevnoj investicijsko-razvojnoj konferenciji, koja okuplja veliki broj dužnosnika iz BiH i regije, javlja Fena. 

Premijera Vučića i člana Predsjedništva BiH Izetbegovića u Srebrenici su dočekale "Majke Srebrenice". U Memorijalnom centru cvijeće su položili i odali počast žrtvama i druga domaća i strana izaslanstva. 

U Potočarima su bili i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, šef delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark, šef misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore, veleposlanik Republike Turske Cihad Erginay u pratnji direktora Turske agencije za međunarodnu suradnju u razvoj (TIKA) Huseyin Sanli, veleposlanik Republike Srbije u BiH Stanimir Vukićević i drugi dužnosnici. Nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježju u Potočarima, dužnosnici iz BiH i regije obišli su Memorijalni centar. 

"Svoj sud pokazao sam i danas poklonivši se nevinim srebreničkim žrtvama. Vjerujem da ono što će Republika Srbija i naši ljudi danas uraditi i pokazati biti signal da osim poštovanja prošlosti i razumijevanja što se dogodilo, s velikim optimizmom gledamo u zajedničku budućnost", kazao je Vučić.

Potočare i Srebrenicu osigurava veliki broj pripadnika policije iz oba bh. entiteta. 

Duraković otvorio konferenciju 

Ćamil Duraković, načelnik općine Srebrenica svojim izlaganjem otvorio je Investicijsko-razvojnu konferenciju u Srebrenici, kazavši kako od današnjih odluka ovisi budućnost Srebrenice.

Prije konkretnih prijedloga, Duraković je izrazio zadovoljstvo prizorom u Potočarima, gdje su Bakir Izetbegović, član predsjedništva BiH, Aleksandar Vučić, premijer Srbije, te Milorad Dodik, predsjendik RS-a i Denis Zvizdić, predsjedavajući vijeća ministara BiH relaksirajuće pričali, što je njemu ponos i poruka onima koji hoće da ih razdvoje.

"To je bio prvi znak za izgradnju bolje i prosperitetnije Srebrenice. Ovdje žive vrijedni ljudi, inteligentan i marljiv narod kojem želimo prosperitet", rekao je Duraković. 

Kazao je da srebrenički kraj je bogat prirodnim potencijalima, i to stoljećima te kako to otvara mogućnost za investiranje. Ali, kaže Duraković, da se Srebrenica ne razvija, na što jasno ukazuje izjednačen broj zaposlenih i nezaposlenih.

"Srebrenica treba postati industrijski, a ne politički interes. Danas je prilika da ovo bude povijesni dan za Srebrenicu, i sve nas. Ne sutra, ne prekosutra, nego danas, i to putem konkretnih akcija obnove", rekao je Duraković, prenosi N1. 

"Molim vas, da danas ne govorimo o politici, nego da pokažemo mudrost čestith i odgvornih ljudi, i da radimo na interesu građana Srebrenice. Danas možemo i trebamo pokrenuti najvažnija gospodarska, ekonomska i socijalna pitanja", dodao je.

"Danas budimo pomirenje i zajedništvo. Cijela BiH i regija očekuje da Srebrenica bude mjesto mira, razumijevanja i suradnje. Nemojmo iznevjeriti ovo", kazao je Duraković.

Od Vlade RS za Srebrenicu tri milijuna KM

Milorad Dodik, predsjednik RS-a izrazio je zadovoljstvo što se ova konferencija održva upravo u Srebrenici, jer kako kaže ovaj grad želi vidjeti kao razvijenu.

"Država ne može napraviti tvornice, ali može osigurati stimulanse za one koji to žele", kazao je Dodik. 

"Vlada RS će podržati sva cjelovita rješenja. RS je ulagala i ulagat će u Srebrenicu, jer je ne odvajamo od ostatka entiteta. Želimo dati značaj projektima, tako da pozdravljam riječi načelnika Durakovića", kazao je Dodik.

U sljedeće dvije godine Vlada RS će u Srebrenicu uložiti po pola milijuna KM, a u sljedećem razdoblju ukupno tri milijuna KM, kazao je Dodik. 

Pomoć Srbije za razvoj

"Vlada Srbije je jutros donijela odluku da izdvoji 10 milijuna KM koja su odmah na raspolaganju Srebrenici", izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji u Srebrenici.

Veliki pljesak u Domu kulture u Srebrenici je uslijedio nakon Vučićeve najave investicije od pet milijuna eura.

"Prije dolaska u Srebrenicu nakratko smo mogli čuti kako se Srebrenica razvija i kako Srbi i Bošnjaci zajedno žive. Posjetili smo Potočare i poklonili se nevinim srebreničkim žrtvama i to ćemo uvijek uraditi. Na Investicijsko-razvojnoj konferenciji trebamo slaviti život", kazao je Vučić.

"Dva milijuna eura prebacit ćemo odmah na račun Općine Srebrenice. To je veliki novac", kazao je on i dodao: "Zajednički sa Srebrenicom, Republikom Srpskom i Federacijom BiH želimo oformiti tim koji će raditi projekte u visini od 3 milijuna eura. Škole, putove, bolnice... Za što god se odlučite mi smo spremni i novac ćete imati odmah na raspolaganju. Svi Srebreničani će moći računati na mnogo više posla i bolji život, jer je ovo veliki novac za jednu malu općinu."

Premijer Srbije je rekao da su u Srebrenicu stigli predstavnici deset tvrtki iz Srbije te izrazio nadu da će se pronaći zajednički interesi.

"Mi Srbi želimo najbolje odnose s Bošnjacima. Želimo narednih 100 godina provesti u miru. Ovo je samo mali doprinos. Srbija ovo radi istinski, punog srca i želimo bratske odnose sa Srebrenicom kao što to žele Srbi sa Bošnjacima", rekao je Vučić u svom obraćanju prisutnima.

Izetbegović: Želimo vratiti život u Srebrenicu

Bakir Izetbegović, član predsjedništva BiH u otvaranju svog govora pozdravio je prisutne u dvorani Doma kulture u Srebrenici, te im se zahvalio na dolasku, ali i vrijednom timu organizatora konferencije Srebrenica 2015.

"Prva asocijacija na Srebrenicu je rat. Naša obveza je da tu sliku mijenjamo. Sastav današnjeg skupa svjedoči da riješimo poteškoće i stvorimo kvalitetne uvjete za razvoj ovog grada. Trebamo otvoriti novo poglavlje u životu Srebreničana, ali i poduprijeti odnose sa Srbijom i regijom", kazao je Izetbegović u svom obraćanju.

"Želimo vratiti život u Srebrenicu, i ljude koji će ostvariti svoj san ovdje. Siguran sam da to možemo ostvariti prilikama koje nam se pružaju. Prirodnim resursima, koji su pogodni za razvoj privrde, ali i kulturno-historijskim spomenicima", dodao je Izetbegović.

Neki investitori su prepoznali mogućnosti ove regije, dodao je, izrazivši nadu da će njihova iskustva pomoći da ostali prepoznaju priliku da svoj kapital uvećaju, a time otvore nova radna mjesta u Srebrenicu.

Vijeće ministara će sudjelovati u investicijama

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je da će se ova institucija aktivno uključiti u investicije u Srebrenici.

"Srebrenica je nešto sasvim posebno za BiH i regiju. Ona je poruka, simbol i poruka. Moramo graditi naše zajedništvo na bazi međusbonog uvažavanja", kazao je Zvizdić. Dodao je da će Vijeće ministara BiH sudjelovati u investicijama u Srebrenici.

"Vidjet ćemo koji je to iznos sredstava, ali sigurno ćemo biti dio ove uspješne investicijsko-razvojne priče u Srebrenici", dodao je Zvizdić.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.