Slučaj Općinskog suda Čitluk

VSTV suce imenovao na temelju nacionalnog balansa HNŽ-a

VSTV suce imenovao na temelju nacionalnog balansa HNŽ-a
16.11.2016.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

- Prilikom imenovanja nositelja pravosudnih dužnosti, VSTV BiH rukovodi se kriterijima propisanim člankom 43. Zakona o VSTV-u BiH. VSTV BiH u svakom konkretnom slučaju vodi računa o ravnopravnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini. U konkretnom slučaju, VSTV BiH primijenio je nacionalni balans Hercegovačko-neretvanske županije koji je, prema popisu stanovništva iz 1991. godine, bio sljedeći: 37,4% Bošnjaka, 40,7% Hrvata, 14,1% Srba i 7,9 % ostalih. Također bismo istaknuli kako članak 11., stavak 4. Ustava Federacije Bosne i Hercegovine regulira pitanje nacionalne zastupljenosti u općinskim i županijskim sudovima: “Konstitutivni narodi i pripadnici ostalih bit će proporcionalno zastupljeni u županijskim i općinskim sudovima. Takva zastupljenost će odražavati popis stanovništva iz 1991. do potpune provedbe Aneksa 7. u skladu s člankom IX.11.a. ovog Ustava”.

Navodni balans

U novoosnovani Općinski sud u Čitluku imenovani su predsjednik suda i jedna sutkinja iz reda hrvatskog naroda, dvije sutkinje iz reda bošnjačkoga naroda i jedna sutkinja iz reda srpskog naroda, navodi se u očitovanju Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH od kojeg smo tražili objašnjenje zašto su u Općinski sud u Čitluku imenovane dvije sutkinje iz reda bošnjačkog naroda, jedna iz srpskog i jedna Hrvatica. Dodaju i kako VSTV BiH može odstupiti od bodovne liste, što je učinjeno u ovome slučaju, tako da su imenovani suci s pozicija 7, 11 i 13, te dodaju kako izbor sudaca nije limitiran mjestom boravka. Pravni stručnjaci s kojima smo se konzultirali ne slažu se s mišljenjem VSTV-a.

Pogrešna mjerila

- VSTV BiH morao je primijeniti “nacionalni balans općine Čitluk”, a ne nacionalni balans županije jer nije riječ o izboru sudaca županijskoga suda. Razlog da je “VSTV BiH vodio računa da na županijskoj odnosno okružnoj razini taj balans u potpunosti odražava popis stanovništva iz 1991. godine” je više nego neprimjeren jer u FBiH nema okružne razine, a županijska, naravno, nije mogla biti mjerodavna jer su se birali suci općinskoga suda.

Postavlja se pitanje kada će se to primijeniti nacionalni balans općine Čitluk (prema popisu iz 1991.

godine, Hrvata je bilo 14.823, Muslimana 111, Srba 18, Jugoslavena 17 i ostalih 113)? Hoće li se primijeniti kada se budu birali suci Županijskoga suda u Mostaru? Naravno da neće, a posljednje imenovanje sudaca Županijskoga suda u Mostaru to i potvrđuje jer, od dva suca koja su imenovana istodobno kada i suci Općinskoga suda Čitluk, ni jedan nije Hrvat. Poštovana gospodo, za imenovanje sudaca Županijskoga suda Mostar primijenili ste nacionalni

balans županije, a isti dan ste za imenovanje sudaca Općinskog suda Čitluk također primijenili nacionalni balans županije, a nazivate se nepristranim tijelom ove države, zaključuju naši sugovornici. Oni dodaju kako se nacionalni balans općine Čitluk u ovome slučaju namjerno ne primjenjuje jer bi to značilo da bi gotovo svi suci trebali biti hrvatske nacionalnosti.

Iz VSTV-a su dodali kako se može donijeti odluka o imenovanju sudaca, ali da zakon jasno propisuje zbog čega se sve ta odluka može poništiti. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.