Dosadašnja praksa pokazala se, najblaže rečeno, neučinkovitom

Vozači duguju više od 70 milijuna KM za kazne, pojedini stotine tisuća

Vozači duguju više od 70 milijuna KM za kazne, pojedini stotine tisuća
10.11.2023.
u 21:20
Vozači u Bosni i Hercegovini, kad su u pitanju neplaćene kazne za prometne prekršaje, početkom rujna dugovali su 71,3 milijuna KM, a na prvom mjestu po toj osnovi bio je vozač iz Sarajeva, iz općine Stari Grad, s čak 249.193 KM duga
Pogledaj originalni članak

U Bosni i Hercegovini izgleda da zaista sve može proći, pa i da svakodnevno činite prometne prekršaje, a da za to ne odgovarate, barem ne u onoj mjeri u kojoj nekoga sljeduje po zakonu, piše Večernji list BiH.

Dosadašnja praksa i kaznena politika nadležnih institucija pokazale su se, najblaže rečeno, neučinkovitima u borbi protiv višestrukih povratnika u činjenju prometnih prekršaja. Da stvar bude gora, neki nesavjesni vozači postaju zvijezde TikToka, dok su o nekima čak snimljeni ozbiljniji TV prilozi.

Rekorderi

Vozači u Bosni i Hercegovini, kad su u pitanju neplaćene kazne za prometne prekršaje, početkom rujna dugovali su 71,3 milijuna KM, a na prvom mjestu po toj osnovi bio je vozač iz Sarajeva, iz općine Stari Grad, s čak 249.193 KM duga, potvrđeno je za medije iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA).

- Ukupan dug vozača za prometne prekršaje u BiH iznosi 71,326.873 KM, dok je ukupan dug stranih državljana po istoj osnovi 529.515 KM - naveli su tom prilikom iz IDDEEA-e. Što se tiče duga vozača prema entitetima, na prvom mjestu je Federacija BiH s ukupnim dugom od 54,509.434 KM. U Republici Srpskoj taj je iznos 14,061.468 KM, dok Distrikt Brčko duguje 2,755.970 KM. Rekordera po prekršajima iz Sarajeva prati vozač iz Maglaja, koji duguje 86.397 KM. - Na trećem i četvrtom mjestu su vozači s Ilidže s približno sličnim iznosom duga - 73.166 i 72.055 KM, na petom mjestu s dugom od 71.559 KM je osoba iz Hadžića, dok su na šestom i sedmom mjestu vozači iz Gradačca, koji duguju 65.937 i 64.375 KM. Na osmom mjestu s dugom od 64.335 KM ponovno je vozač s Ilidže, dok deveto i deseto mjesto kao najveći dužnici po pitanju neplaćenih kazni za prometne prekršaje u iznosu od 60.569 i 58.930 KM pripadaju vozačima iz Zenice i Modriče - naveli su iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine.

Oduzimanje vozila

Poražavajući su podaci do kojih je došao portal radiosarajevo.ba. Samo u prvih devet mjeseci ove godine pripadnici Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije od višestrukih povratnika u vršenju prometnih prekršaja oduzeli su čak 51 vozilo. Riječ je o 50 putničkih vozila te jednom motociklu, a u ovim akcijama oduzimanja vozila tretirano je 50 prekršitelja.

Očigledno je da sustav ne funkcionira. Naime, u registru ukupni dug kod nesavjesnih vozača iznosi 1,077.406,71 KM na dan oduzimanja ovih vozila. Da, dobro ste pročitali, više od milijun maraka za devet mjeseci... Jednostavnim matematičkim izračunom - u prosjeku njihov dug iznosi oko 21.000 KM po osobi. No, jedna osoba iz općine Stari Grad, kojoj je Jedinica za promet MUP-a SŽ-a oduzela vozilo, na ime neplaćenih kazni državi duguje gotovo 270.000 KM. Preciznije, 269.023,60 KM na dan oduzimanja vozila. Kad je riječ o starosnoj strukturi nesavjesnih vozača, nema pravila.

- Ne prevladavaju mlađi vozači, zastupljene su jednako sve dobne strukture, od mladih do osoba starije životne dobi - naveli su iz Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije za radiosarajevo.ba. Zanimljiv je i podatak da je u čak 48 slučajeva riječ o nesavjesnim vozačima - muškarcima, a u tek u dva navrata zabilježene su nesavjesne vozačice kada govorimo o višestrukim povratnicima. Osim iznosa neplaćenih kazni, dodatno zabrinjava i broj napravljenih prekršaja. Ovih 50 vozača napravilo je čak 951 prekršaj. Rekorder, ako gledamo broj napravljenih prekršaja, dolazi iz Vogošće. Počinio je 134 prekršaja. Pripadnici MUP-a Republike Srpske u prvoj polovini ove godine privremeno su oduzeli 102 motorna vozila od višestrukih povratnika u činjenju najtežih prekršaja iz oblasti sigurnosti prometa, a trajno je u dosadašnjem razdoblju 2023. godine oduzeto 31 vozilo. Rekorder ove godine je osoba iz Prijedora, višestruki povratnik u činjenju prekršaja s dugom za neplaćene novčane kazne od 57.387 KM. U 2022. godini privremeno je oduzeto 169 vozila, a za 85 sudovi su donijeli odluku o trajnom oduzimanju. Iz MUP-a RS-a su podsjetili kako su u studenome prošle godine policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo od osobe iz Sarajeva, koja je višestruki povratnik u činjenju prekršaja, privremeno oduzeli vozilo u Istočnoj Ilidži, a imala je evidentirani dug za izrečene novčane kazne u iznosu od čak 280.483 KM.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.