postavlja uvjet

Vlada RS ponovno opstruira europski put BiH, upitno osnivanje transportne zajednice

Vlada RS ponovno opstruira europski put BiH, upitno osnivanje transportne zajednice
11.07.2017.
u 18:35
Pogledaj originalni članak

Nakon jučerašnje informcije o prihvaćanju Ugovora o osnivanju transportne zajednice između Europske unije i jugoistočne Europe od strane Vlade Republike Srpske, današnjim zaključkom vlada ovog entiteta je jasno demantirala svoj stav i ponovno dovela u pitanje sutrašnje potpisivanje Ugovora šest premijera zemalja zapadnog Balkana, kazali su Feni izvori blisku Vijeću ministara BiH.

Novim zaključkom, navode ovi izvori, Vlada RS postavlja uvjet i sugerira pravila koja su u potpunosti neprihvatljiva i ni na koji način nisu bile teme razgovora pri formuliranju Ugovora i pri usuglašavanju njegovih stavova.

- Ovim zaključkom Vlada RS jasno opstruira europski put BiH, a posljedice ove neshvatljive odluke će snositi svi građani BiH - rečeno je Feni.

Ukoliko BiH ostane izvan Ugovora o transportnoj zajednici sa Europskom unijom, upozoravaju, gubici će biti nesagledivi: BiH će izgubiti mogućnost za liberalizaciju željezničkog sektora i priliku da željeznička poduzeće intenzivno rade na provođenju reformi kako bi se osposobila za tržišnu konkurenciju, te mogućnost ulaganja u infrastrukturu, što predstavlja interes svih građana BiH.

- Ovim neprihvatljivim stavom Vlade RS gubi se i izuzetno važna mogućnost financiranja projekata od strane donatora i međunarodnih financijskih institucija, posebno kroz investicioni okvir za zapadni Balkan. Istovremeno, prijedlog Vlade RS o uvođenju rotacije u predstavljanju BiH u međunarodnim ugovorima je neprihvatljiv kako za Vijeće ministara, tako i za Vladu FBiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.