haški osuđenik

Vlada RS-a dala garancije da Karadžić privremeno boravi u RS-u

Vlada RS-a dala garancije da Karadžić privremeno boravi u RS-u
01.06.2016.
u 14:36
Pogledaj originalni članak

Vlada Republike Srpske dala je garanciju da se haškom osuđeniku Radovanu Karadžiću odobri privremeni boravak na teritoriji Republike Srpske, a po zahtjevu pravnog zastupnika Pitera Robinsona koji je tražio privremeno puštanje Karadžića dok traje žalbeni postupak po njegovoj žalbi na presudu Pretresnog vijeća Haškog tribunala u Hagu.

Garancija Vlade RS objavljena je u Službenom glasniku RS br.42, 27. svibnja 2016. godine i proslijeđena je Ministarstvu pravde BiH radi dostavljanja nadležnim organima, priopćeno je danas iz MUP-a Republike Srpske.

Mediji u regiji su jučer objavili da je Sud u Hagu odbio zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadića da bude pušten na privremenu slobodu kako bi prisustvovao četrdesetodnevnom pomenu svom mlađem bratu.

Teodor Meron, predsjednik Mehanizima za međunarodne tribunale, institucije osnovane da završi rad Haškog tribunala, odbio je Karadžićev zahtjev da bude pušten na privremenu slobodu, ističući da za to nisu ispunjeni uslovi, priopćeno je iz Haga.

- Rizik odobravanja privremene slobode je veći u slučajevima kada je donesena prvostupanjska presuda, u odnosu na razdoblje kada je suđenje tek u tijeku. Karadžić je već osuđen na 40 godina i ostaje mu još dugo vremena da odsluži kaznu ukoliko presuda bude potvrđena. Takva situacija predstavlja veliki potsticaj za bjekstvo - navodi se u Meronovoj odluci.

On je naveo da je "Karadžić u zahtjevu izrazio namjeru da živi na teritoriji Republike Srpske, a da je garancije da optuženi neće pobjeći poslala samo Srbija, ali ne Republika Srpska ili BiH".

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.