Liječnici hnž-a danas stupaju u štrajk

Vlada ponudila rast plaće od 705 KM, sindikati odbili kompromis

Foto: Željko Miličević
Vlada ponudila rast plaće od 705 KM, sindikati odbili kompromis
23.05.2018.
u 09:30
Pogledaj originalni članak

- Ne može ova Vlada riješiti sve probleme koji su nastajali zadnjih 10 godina i više. Ponudili smo rast plaća liječnicima veći od 40 posto i daljnje aktivnosti na poboljšanju njihovog statusa, ali taj prijedlog nije prihvaćen.

Izborna godina

Njihovi zahtjevi “teški” su više od 50 milijuna KM i nemamo ni približno toliko sredstava. Rast plaća koji smo ponudili povećava izdatke za zdravstvo za 20 milijuna maraka. Čak smo i s tim prekoračili proračunske mogućnosti - rekli su jučer za Večernji list odgovarajući na pitanje o najavljenom štrajku liječnika. Dodali su kako je Vlada liječnicima izašla u susret kada je pregovore o novom kolektivnom ugovoru s njima odvojila od ostalih sindikata zdravstvenih radnika, tako da im je ponuđen rast plaća znatno veći nego je to bilo planirano, a odbijanjem ponude šalje se poruka kako nema ni najmanje spremnosti za kompromis.

- Ne može netko očekivati da će Vlada pristati na sve zahtjeve samo zato što je izborna godina. Važno je ono što imamo u proračunu. Povećanje osnovne plaće za liječnika specijalista iznosilo bi 31% tako da bi ona porasla za 415 KM.

Sindikati prijete

Budući da na osnovnu plaću idu i povećanja temeljem minulog rada, dežurstva, znanstvenog stupnja, pripravnosti, kao i za posebne uvjete rada koji se povećavaju povećavanjem satnice, plaća za liječnika specijalista, koji ima uvećanu plaću temeljem rečenog, porasla bi za ukupno 705 KM - objasnili su iz Vlade HNŽ-a te dodali kako odbijanje ovakvog prijedloga govori da iza priče o štrajku liječnika vjerojatno ima i političku pozadinu. Osobito jer je do izbora ostalo još nešto više od četiri mjeseca.

- Pozivam sve kolege da stave bedževe na mantile i slušalice u ladice - tim riječima je Marina Berberović pozvala liječnike u generalni štrajk koji bi trebao početi danas. Ovoga puta, kako je istaknula Berberović, nema odustajanja od borbe, koja traje već pola godine, a trajat će sve do okončanja potpisivanja kolektivnog ugovora, kako je i rečeno na izvanrednoj konferenciji Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u. Liječnici će od srijede liječiti samo pacijente čiji je život ugrožen i kojima zbog njihovog stanja prijeti trajni invaliditet. Onkološki pacijenti i trudnice primat će se po ustaljenom redoslijedu, a sve ostalo stavlja se na čekanje. Naši sugovornici među liječnicima ističu kako će štrajk u ovo vrijeme imati velike posljedice za plan operacija. Očekuju kako će se stvoriti velike gužve zbog štrajka te kako će ljetni mjeseci, ako se do tada postigne sporazum Vlade i sindikata, biti razdoblje kada će trebati nadoknađivati izgubljeno vrijeme. - To je problem jer ljeti obično smanjujemo broj operacija zbog ekstremnih temperatura. Zato se nadamo kako će problemi uskoro biti riješeni - zaključili su naši sugovornici. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.