priopćenje

Vlada HNŽ poziva Sindikat doktora da prihvati ponuđeni kolektivni ugovor

Vlada HNŽ poziva Sindikat doktora da prihvati ponuđeni kolektivni ugovor
18.05.2018.
u 15:15
Pogledaj originalni članak

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije priopćila je kako je današnjim danom isteklo predviđeno vrijeme za pregovore između Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanske županije i Pregovaračkog tima Vlade HNŽ, ali da dogovor oko prava i obaveza poslodavaca i radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNŽ nije postignut.

Iz Vlade navode kako je kroz pregovarački proces jasno ukazano kako financijske mogućnosti zdravstvenog sistema u HNŽ ne mogu podnijeti dodatnih 50 milijuna maraka koliko iznose zahtjevi Sindikata.

Stoga je Pregovarački tim, navode iz Vlade, ponudio prijedlog kolektivnog ugovora u kojem se satnica sa sadašnje dvije marke povećava na 2,30 marke, a koeficijenti za 0,60 maraka linearno za zanimanja doktora medicine i stomatologije. U skladu s tim, povećanje osnovne plaće za doktora specijalistu iznosilo bi 31 posto, tako da bi ona porasla za 415 maraka.

Budući da na osnovnu plaću idu i povećanja na osnovu minulog rada, dežurstva, zannstvenog stupnja, pripravnosti, kao i za posebne uvjete rada koji se povećavaju povećavanjem satnice, plata za doktora specijalistu, koji ima uvećanu plaću na osnovu navedenog, porasla bi za ukupno 705 maraka, ustvrdili su iz Vlade.

Iz Vlade HNŽ navode kako je evidentno da se radi o značajnom povećanju plaće čime se želi, osim poboljšanja materijalnog statusa doktora medicine i stomatologije, povećati razina kvalitete zdravstvene zaštite te sačuvati financijska održivost zdravstvenog sistema u HNK.

"Iako ponuda kojom se plaća povećava za 705 maraka nadmašuje sadašnje financijske mogućnosti, Vlada ju je, u suradnji s menadžmentima zdravstvenih ustanova, spremna provesti te poziva predstavnike Strukovnog sindikata da, svjesni poznatih financijskih mogućnosti HNŽ, razmotre ponudu te prihvate ponuđeni Kolektivni ugovor", stoji u priopćenju Vlade HNŽ.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.