raspodjela sredstava iz proračna

Vlada FBiH ove godine izdvojila do sada najviše novca direktno građanima, evo na što sve

Vlada FBiH ove godine izdvojila do sada najviše novca direktno građanima, evo na što sve
09.11.2022.
u 12:46
Vlada FBiH izdvojila je 20 milijuna KM za ublažavanje posljedica poskupljenja za intervencije na tržištu kroz robne rezerve. Također, izdvojeno je i rekordnih 106 milijuna KM za poljoprivredu, što je najveći uloženi iznos ikada.
Pogledaj originalni članak

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u 2022. godini izdvojila je do sada najviše novčane iznose iz prporačuna koji su usmjereni direktno građanima.

U publikaciji u kojoj je predstavljen detaljan pregled raspodjele sredstava iz proračuna Federacije BiH istaknuto je da je u ovoj godini osigurano 50 milijuna KM za podršku obitelji i natalitetu, dok je dječji dohodak prvi put iz proračuna osiguran u iznosu od 103 KM mjesečno.

Vlada FBiH izdvojila je 20 milijuna KM za ublažavanje posljedica poskupljenja za intervencije na tržištu kroz robne rezerve. Također, izdvojeno je i rekordnih 106 milijuna KM za poljoprivredu, što je najveći uloženi iznos ikada.

Osim toga dvostruko su povećane mirovine za što je izdvojeno dodatnih 102 milijuna KM, a 239 milijuna KM izdvojeno je kao transfer općinama i županijama dok je za šest milijuna KM povećan iznos koji se dodjeljuje općinama i gradovima u FBiH.

Vlada FBiH osigurala je ove godine 229 milijuna KM za izgradnju cesta i autocesta, 75 milijuna KM za poboljšanje rada zdravstvenih ustanova, a 48,2 milijuna KM osigurano je kao pomoć izbjeglicama.

U publikaciji su sadržani i drugi podaci koji govore o razini izdvajanja Vlade FBiH za razdoblje od 2015. do 2022. godine. Jedan od tih podataka je da je u tom razdoblju investirano 1,415 milijardi KM.

U posljednjih osam godina izdvojeno je 2,2 milijardi KM za braniteljske naknade, dok je 1,2 milijarde izdvojeno za invalide i civilne žrtve rata. Izdvojeno je i 46 milijuna KM za uvezivanje radnog staža čime je zbrinuto više od pet tisuća radnika.

U proračune županija u osmogodišnjem razdoblju Vlada FBiH izvršila je transfer u iznosu od 400 milijuna KM i 60 milijuna KM za lokalne zajednice.

Za proteklih osam godina Vlada FBiH izdvojila je 39 milijuna KM kroz 5.200 transfera za podršku kulturi i sportu od čega je 1.383.000 osigurano za Sarajevo film festival i 1,5 milijuna KM za Europski omladinski olimpijski festival (EYOF).

Ulaganja u oblast obrazovanja u razdoblju od osam godina iznosila su oko 57,8 milijuna KM i to za podršku predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, poboljšžanju studentskog standarda te za projekte iz oblasti znanosti i znanstveno-istraživačkog rada.

U tom razdoblju više od 500 milijuna KM osigurano je za oblast poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a ovogodišnji proračun tog resornog ministarstva iznosio je rekordnih 106 milijuna KM. Za pomoć obrtima izdvojeno je 60 milijuna KM i 33 milijuna KM za pomoć malim i srednjim poduzećima.

U objavljenoj publikaciji izdvojen je i podatak da je za podršku turizmu, što je bio najteže pogođeni sektor tijekom pandemije koronavirusa, u 2020. godini izdvojeno 30 milijuna KM, dok je oko 102,5 milijuna KM osigurano za zdravstvene ustanove tijekom pandemije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.