Posavina

Vježbe pružanja pomoći u Orašju

Vježbe pružanja pomoći u Orašju
09.06.2017.
u 10:15
Pogledaj originalni članak

 Kada su prirodne nepogode u pitanju Posavina je pravi magnet. Još sa svježim sjećanjima na poplavu 2014. godine Posavci s dozom crnog humora vole reći: “Još nam se samo potres može dogoditi, pa smo sve prošli. Iza nas je razorni rat, poplave, suše. Ili imamo previše ili premalo vode.”

Naizmjenično se naime redaju godine sa sušom kada poljoprivrednici imaju milijunske štete, a kada stignu poplave, posljednja je donijela štetu od 189 milijuna KM, piše Večernji list BiH. U slučaju da ipak Posavinu zadesi još i potres, jer na temelju seizmološke karte Bosne i Hercegovine navodi se da je posavsko područje u zoni mogućeg potresa, u Orašju se održava pokazna vježba sa scenarijem predviđenog polurazornog potresa do 6 stupnjeva Mercallijeve ljestvice.

Provjera usklađenosti

Oko 100 sudionika, pripadnika 3. pješačke bojne 6. pješačke brigade Oružanih snaga BiH, Zračnih snaga u sastavu Oružanih snaga BiH, Civilne zaštite Posavske županije, Civilne zaštite općine Orašje, DVD-i, Crveni križ, policija i Dom zdravlja Orašje združeno će djelovati u okviru zajedničke vježbe “Pružanje pomoći civilnim vlastima u slučaju potresa” i “Pružanje pomoći civilnim vlastima u slučaju požara”.

Vježba se organizira s ciljem provjere usklađenog djelovanja u koordiniranom spašavanju i evakuaciji unesrećenih i materijalnih dobara u slučaju potresa na području Posavske županije. - Pomoć civilnim vlastima u slučaju prirodnih i drugih katastrofa i nesreća jedna je od glavnih zadaća 3. pješačke bojne i ovakav vid vježbi služi za uvježbavanje vojnih postrojbi s civilnim strukturama u pružanju pomoći civilnom stanovništvu, kažu nam u postrojbi 3./6. pješačke brigade OS BiH smještenoj u Bukovoj Gredi.

Provjera mogućnosti

Združenim djelovanjem vježbom će se provesti provjera mogućnosti spašavanja povrijeđenih iz urušenih objekata i gašenje požara u zatvorenom i na otvorenom prostoru te evakuacija povrijeđenih cestovnim i zračnim putem (MEDAVAC). Provjeravat će se koordinacija rada i djelovanja pripadnika 3./6. pješačke brigade ZS i PZO Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, lokalnih vatrogasnih postrojbi, hitne pomoći, policijskih snaga i Crvenog križa odnosno njihova koordinacija sa službama nadležnim za područje Posavske županije.

Vježba će ujedno biti i provjera dijela opreme kojom raspolažu 3. pješačka bojna 6. pješačke brigade Oružanih snaga BiH, vatrogasne postrojbe, Crveni križ, Dom zdravlja Orašje i Civilna zaštita Posavske županije, kao i uvježbavanje tehnika izvlačenja ozlijeđenih iz ruševina, kao i gašenja požara raspoloživim sredstvima te obučenosti pripadnika 3. pješačke bojne 6. pješačke brigade Oružanih snaga BiH osobito za djelovanje pri spašavanju i izvlačenju povrijeđenih.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.