zanimljiva ideja

Vjenčić za vrata od kojeg će zamirisati cijeli dom

Foto: Zadovoljna.hr
Vjenčić za vrata od kojeg će zamirisati cijeli dom
30.11.2020.
u 12:03
Pogledaj originalni članak

Mirisni dalmatinski vjenčić za vrata nekada se izrađivao kao poklon za blagdane, a iako su ta vremena prošla gospođa Mira Ljilja iz Slatine i dalje ih izrađuje kao ukras za svoj dom, piše Zadovoljna.hr. 

Mirisni dalmatinski vjenčić za vrata budi nostalgiju za nekim davnim vremenima. Tada su ovo bili jedini pokloni za blagdane, kaže gospođa Mira Ljilja iz Slatine. Ona ih danas izrađuje za svoju dušu i s ljubavlju. Svake godine za blagdane napravi vjenčić, lanjski je bio od hortenzija i artičoka za stol, a pri izradi nastoji da prevladavaju prirodni materijali.

Volim se igrati i oko jaslica, a i neke druge kreativnosti volim i jesam isprobala, dodaje. Njen ovogodišnji mirisni vjenčić pravo je malo carstvo agruma stvoreno od sušenih kolutova naranče i limuna i njihovih korica.

Foto: Zadovoljna.hr

Kod mene nema žurbe, a vjenčić sam radila nekoliko dana, kaže Mira koja je s nama podijelila postupak izrade vjenčića tako da se i sami možete okušati u izradi ovog ukrasa za dom.

Kolutovi naranča i limuna moraju se dugo dehidrirati u pećnici, tri do četiri sata na temperaturi od 80 do 100 stupnjeva. Za izradu ružica potrebno je koru naranča i limuna oguliti jednim potezom noža te kuhati koru desetak minuta u gustoj šećernoj vodi. Nakon toga oblikovati ružice, posuti šećerom i staviti da se suše na zraku par dana.

Kad je to gotovo, ostalo mašti na volju. Gospođa Mira je na kupljeni slamnati vjenčić kao podlogu zalijepila naranče i limun te dodala lovor, bademe, pokoji klinčić i koru drveta. Sve je učvrstila pištoljem sa silikonskim vrućim ljepilom.

I prelipi dalmatinski vjenčić za vrata spreman je da zamiriši čitav dom i bude najšarmantniji blagdanski ukras.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.