pokazatelji

Više rođenih nego umrlih bilo je samo u ZHŽ i Tuzli

Foto: Nino Strmotić/Pixsell
Više rođenih nego umrlih bilo je samo u ZHŽ i Tuzli
23.03.2015.
u 10:20
najgore je u Posavini gdje je vitalni indeks 42, a ništa bolje nije ni u Hercegbosanskoj županiji gdje je indeks veći za jedan posto. U tim županijama dvostruko, pa i više osoba umire
Pogledaj originalni članak

Statistike su neumoljive. Sve nas je manje. Sve manje djece, sve više umrlih - zabrinjavajući su podaci Federalnog zavoda za statistiku. Bosna i Hercegovina već godinama bilježi negativan prirodni prirast i trenutačno, točnije kao primjer u prosincu prošle godine, samo u dvije županije je rođeno više djece nego što ih je rođeno. Federacija je tijekom ovog mjeseca postala siromašnija za 47 osoba.

Svijetli primjeri

Praktično, samo je u Tuzlanskoj županiji rođeno više djece nego što je umrlih, i to ne baš tako beznačajno. U toj županiji u posljednjem mjesecu prošle godine je vitalni indeks iznosio visokih 145. Naime, svijet je ugledalo 490 djece, a isti je napustilo 338 osoba. Iako ne tako izrazito, ali i u Zapadnohercegovačkoj županiji su rođene dvije bebe više od broja umrlih. Rođeno je 207 djece, a umrlo 209 osoba. Sve ostale županije ne mogu se pohvaliti pozitivnim prirastom. Najgore je u Posavini gdje je vitalni indeks 42. Ništa bolje nije ni u Hercegbosanskoj županiji gdje je indeks veći za jedan posto. U tim županijama dvostruko, a i daleko više osoba umire nego što se rađa. S vitalnim indeksom 65, nešto bolje stoji Srednjobosanska županija. Hercegovačko-neretvanska županija je negdje na nuli gdje je vitalni indeks 99. - Mislila sam da ću do 30. godine sigurno imati muža i barem dvoje djece, ali nemam. Promijenilo se dosta toga. Mislim da smo se i mi jako promijenili, kaže jedna od djevojaka koja se do sada nije usudila udati, dodajući da bi eventualnim rođenjem djeteta vjerojatno izgubila posao koji je teškom mukom stekla.

Brojni su razlozi

Bračni parovi u BiH sve manje vjeruju u parolu “svako dijete će imati svoj kruh”, a tek onu da “svako dijete treba imati brata ili sestru”… BiH je već zemlja staraca, upozoravaju statistički podaci. Razloga za to je više. Broj nezaposlenih, prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje, u 2014. je više od 550 tisuća, a već odavno se zna da je stopa nezaposlenosti među mladima veća od 50% i najviša je u regiji. Oko 600.000 ljudi u BiH na granici je siromaštva i najgora smo zemlja za investicije. Službeni podaci jasno pokazuju kako je negativan prirodni prirast, odnosno “bijela kuga”, jedan od najozbiljnijih demografskih, ali i socijalnih i ekonomskih problema u većini zemalja regije Balkana koji bi u budućnosti mogao imati višestruke posljedice po njihovo društvo.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.