Obvezno korištenje zimske opreme

Više od polovine vozača u Mostaru ne koristi zimske gume - kazna 40 maraka

Više od polovine vozača u Mostaru ne koristi zimske gume - kazna 40 maraka
16.11.2016.
u 10:00
Pogledaj originalni članak

Sukladno zakonskim obvezama, od 15. studenoga 2016. do 15. travnja 2017. godine sva motorna vozila u BiH moraju posjedovati zimsku opremu. - Pod zimskom opremom smatraju se zimske gume na sva četiri kotača ili ljetne gume čija je dubina gazećeg sloja 4 mm te odgovarajući lanci, kazali su iz Auto-moto saveza BiH. Vozači vozila iznad 3,5 tone, uz adekvatne gume, moraju imati i vreću pijeska do 50 kg te lopatu za snijeg. Iz Auto-moto saveza RS-a navode kako, osim odgovarajućih guma, treba provjeriti i tekućinu za kočenje, svjetlo - signalne uređaje i ostalo. - Zimske gume čine najmanji postotak neispravnosti, ističu iz AMS RS. Nepoštivanje navedenih propisa iznimno je opasno za samog vozača, ali i ostale sudionike u prometu.

Opasnost na cesti

- Najvažnije je da vozač bude siguran sudionik u prometu, ne ugrozi druge te da nema smrtnih ishoda ili drugih teških ozljeda. Sadržaj ljetne gume na temperaturama manjim od 7 °C gubi svojstva te ona postaje neotporna na niske temperature. Kao takva, neće poslužiti svrsi te ako naiđe na zaleđen kolnik ili malo snijega, neće biti u svojoj funkciji. Isto vrijedi i za stare gume, odnosno one kojima je prošao rok trajanja, kazali su nam jučer iz Auto-moto saveza BiH. Vozači se relativno malo pridržavaju Zakona o promjeni opreme. Prema našim saznanjima, tek oko 40% njih koristi zimske gume na području Mostara, dok lance posjeduje svaki 5. do 6. vozač, rekli su iz Auto-moto saveza BiH. Iz Auto-moto saveza RS-a pak navode kako su njihova saznanja da se vozači dosta pridržavaju zakona.

Kazne za nepoštivanje

Iz BiHAMK-a su naveli kako kazna za neposjedovanje zimske opreme iznosi 40 maraka, a po zakonu, ako vozač nakon upozorenja ne zamjeni opremu, ovlaštena osoba ga ima pravo isključiti iz prometa i oduzeti mu knjižicu vozila. Iz AMSRS-a ističu kako postoje dva načina utjecanja na vozače da koriste zimsku opremu: - Prvi je preventivni, izaći vozačima u susret i ukazati na nepravilnosti na vozilu, a drugi je represivno tijelo koje će utjecati na vozače, tj. kažnjavati ih.

Večernji list je proveo kratko ispitivanje čitatelja iz Gruda, Posušja i Mostara. Većina ispitanika slaže se da je korištenje zimskih guma važno ne samo zbog mogućih 
kazni već posebno zbog vlastite sigurnosti u koju na taj način ulažu.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.