Uz oko 2000 migranata u prihvatnim centrima, u BiH ih se nalazi više od 700 “izvan sustava”

Više od 85 posto migranata na ulici su muškarci, dominiraju Pakistanci

Više od 85 posto migranata na ulici su muškarci, dominiraju Pakistanci
03.10.2022.
u 18:22
Pogledaj originalni članak

Službeni podaci državnih institucija i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) pokazuju da se u BiH trenutačno nalazi više od 2000 ilegalnih migranata. U četiri privremena prihvatna centra u BiH, kojima upravlja Služba za poslove sa strancima (SPS) uz tehničku pomoć IOM-a i drugih partnerskih organizacija, smješteno je oko 2000 osoba, ali tom broju treba dodati i one koji nisu u centrima i koji su na određeni način “izvan sustava”, piše Večernji list BiH. 

Broj migranata se povećava

IOM povremeno obavlja terenska istraživanja o tom dijelu migrantske populacije u BiH te, prema posljednjem takvom istraživanju provedenom u srpnju, ukupni broj uočenih migranata na posjećenim lokacijama je 426, a svi su izjavili da nisu smješteni ni u jednom od privremenih prihvatnih centara (PPC) u BiH. Međutim, procjenjuje se da se na posjećenim lokacijama nalaze 743 migranta. Broj uočenih migranata je niži u odnosu na prethodni nadzor. Unatoč tomu, bitno je naglasiti da se broj migranata registriranih pri dolasku u državu značajno povećava, što potvrđuje i veliki broj novih registracija u kampovima zabilježenim kroz Smart Camp aplikaciju, a suprotno maloj prisutnosti u istim tim PPC-ovima. To upućuje na to da se veliki broj migranata registrira na kraće razdoblje kako bi dobio humanitarnu pomoć te potom odmah nastavi putovanje prema Europskoj uniji. Pakistanci (30,4%), Afganistanci (29%) i Burundijci (7%) čine tri najzastupljenije nacionalnosti izvan prihvatnih centara u BiH, a potom slijede migranti iz Irana (6,3%), Bangladeša (6%), Iraka (4%). Ostale zemlje podrijetla po zastupljenosti su Maroko (3,1%), Indija (2,9%), Kamerun i Turska (po 2,5%), DR Kongo (1,8%), Alžir (1,5%), Sirija, Gvineja, Mali, Kongo, Egipat, Somalija, Togo i Tunis, na koje otpada manje od po 1% migranata izvan PPC-ova. Prvi put otkako IOM provodi vježbe za procjenu broja migranata izvan prihvatnih centara pripadnici burundijske nacije čine jednu od tri najzastupljenije nacije, s povećanjem od tri posto od posljednjeg istraživanja. Prikupljeni podaci upućuju na stalne promjene zastupljenih nacija i na njihovu sve veću diversifikaciju, što je prouzročeno različitim čimbenicima, uključujući mreže za krijumčarenje i trgovinu ljudima, postojanje bezviznih režima itd. Statistički podaci o spolu i dobnoj skupini pokazuju da većinu migranata izvan PPC-ova čine odrasli muškarci (85,4%), zatim odrasle žene (6,3%), dječaci (5,8%) i djevojčice (2,5%). Najveći broj djece je iz Afganistana (45,9%), zatim iz Iraka (27%), Irana i Pakistana (po 8,1%), Sirije i Turske (po 5,4%). Bitno je napomenuti da djeca iz Burundija nisu uočena ovaj put, dok su u prethodnom krugu činili treću najzastupljeniju kategoriju, tj. više od 12 posto ukupne populacije djece izvan prihvatnih centara.

Županije i destinacije

Većina uočenih migranata (71,1% od ukupnog broja) izjavila je da je u BiH ušla iz Srbije (21,6%), iz Crne Gore, dok je za 7,2% migranata taj podatak nepoznat. Prema tipovima posjećenih lokacija, većina migranata pronađena je na vanjskim lokacijama (51,1%), uključujući autobusne kolodvore i druge vanjske lokacije, potom u napuštenim objektima (26,7%), u improviziranim barakama ili šatorima (7,8%), plaćenim hostelima (7%), privatnom smještaju koji mogu koristiti besplatno i drugim nedefiniranim lokacijama (po 6,6%) i plaćenom privatnom smještaju (3,4%). Zabilježen je postotni porast migranata uočenih na tipičnim tranzitnim lokacijama, što potvrđuje progresivni rast u kretanju migrantske populacije u odnosu na prethodno istraživanje. Iako ih je i dalje na tom području najviše, sve manji broj migranata izvan PPC-ova (48,7%) uočen je na prostoru Unsko-sanske županije (8,9% manje u odnosu na prethodno istraživanje). Slijedi Sarajevska županija s 30,5%, što je za 14,2% više nego ranije. Zanimljivo je napomenuti da je broj identificiranih migranata na području Republike Srpske dvostruko veći u usporedbi s prethodnim krugom, gdje je identificirano 10,3% migranata izvan PPC-ova. Država koja je iskazana kao primarna krajnja ciljana destinacija migranata je Njemačka (39,7%), potom Italija (30%) i Francuska (11%). Druge spomenute destinacije su Ujedinjeno Kraljevstvo (8,4%) i Belgija (4,7%), dok je za 6,3% migranata ova informacija nepoznata. Primarna krajnja destinacija za Pakistance je Italija (77%), a zatim Njemačka (16,3%), dok je za Afganistance Njemačka na prvom mjestu (59,7%), potom Italija (20,5%) i Ujedinjeno Kraljevstvo (18,6%). Većina migranata iz Burundija želi ići u Francusku (58,1%), potom u Njemačku (29%) te Belgiju (12,9%).

Ukupno gledano, 40,2 posto migranata provelo je manje od mjesec dana u BiH, što potvrđuje visoku mobilnost uočenu u posljednje vrijeme.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.