AHK BiH

Više od 80 posto njemački tvrtki ponovno bi odabralo BiH kao lokaciju za ulaganje

Više od 80 posto njemački tvrtki ponovno bi odabralo BiH kao lokaciju za ulaganje
29.07.2022.
u 08:58
Od ispitanika, 67 posto kompanija ima sjedište u Bosni i Hercegovini, a 15 posto u Njemačkoj.
Pogledaj originalni članak

Predstavništvo njemačkog gospodarstva u BiH (AHK BiH) provelo je Gospodarsko istraživanje za 2022. prema kojem oko polovina ispitanika smatra da je trenutna gospodarska situacija u BiH loša, ali očekuju da će se poslovna situacija njihove kompanije poboljšati u ovoj u odnosu na prethodnu godinu.

Istraživanje je provedeno proljetos, a sudjelovalo je ukupno 47 srednjih i malih poduzeća. Od toga, 41 posto dolazi iz uslužnog sektora, 21 posto su trgovinska poduzeća, 30 posto je u proizvodnom sektoru, a osam posto u sektoru građevinarstva. Od ispitanika, 67 posto kompanija ima sjedište u Bosni i Hercegovini, a 15 posto u Njemačkoj.

Broj kompanija koje bi ponovno izabrale Bosnu i Hercegovinu kao lokaciju za ulaganje povećao se sa 75 posto u 2021. na 84 posto u ovoj godini. Polovina kompanija koja je sudjelovala u istraživanju očekuje da će investicijska potrošnja ostati ista u ovoj godini, a više od polovine (52 posto) očekuje povećanje broja zaposlenih, objavio je AHK BiH.

Istraživanje je obuhvatilo i gospodarske posljedice ruske invazije na Ukrajinu koje se očituju prije svega u većim cijenama energenata, sirovina i materijala, poremećajima u lancima opskrbe i logistike, manjku sirovina i materijala, padu broja narudžbi određenih proizvoda, padu proizvodnje i gubitku poslovnih partnera.

Polovina poduzeća sudionica smatra da su cijene sirovina najveći faktor rizika za privredni razvoj u narednih dvanaest mjeseci. Za 42 posto poduzeća koja su odgovorila, okvir gospodarske politike i cijene energije su drugi najveći poduzetnički rizik.

Kada je riječ o lancima opskrbe polovina ispitanih kompanija vjeruje da je moguće zamijeniti postojeće dobavljače ili dodati nove u doglednoj budućnosti. Gotovo 80 posto ispitanih tražit će nove dobavljače u EU, središnnjoj i istočnoj Europi.

Polovina anketiranih poduzeća proširuje obuku kod sebe kako bi ublažila posljedice nedostatka kvalificiranih radnika.

Istraživanje pokazuje da 70 posto anketiranih kompanija smatra proces približavanja EU, kao i otvaranje njemačkog tržišta veoma važnim.
 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.