POJAVILA SE PREKO NOĆI

Velika rupa u zemlji izazvala nedoumice kod mještana Tutina

Velika rupa u zemlji izazvala nedoumice kod mještana Tutina
27.02.2016.
u 15:52
Pogledaj originalni članak

U selu Biohane, kod Tutina, na jugozapadu Srbije, prije nekoliko dana pojavila se velika rupa u zemlji, promjera oko petnaest metara, prenosi Prvi.tv

Iako je takva pojava na ovom području zabilježena prvi put, stručnjaci iz te oblasti navode kako je to uobičajeno i karakteristično za to područja krasa. Mještani sela udaljenog par kilometara od Tutina i granice sa Crnom Gorom su u nedoumici.

Rupa se pojavila preko noći na nekoliko desetina metara od seoskog puta i na par stotina metara iznad nekoliko kuća i objekata. Radoznali građani dolaze na mjesto gdje je rupa "progutala" zemlju, razgledaju, slikaju mobilnim telefonima i nagađaju o razlozima zbog kojih se, kako kažu, "zemlja otvorila". Neki zaključuju i kako je to jedan od znakova sudnjeg dana.

Mjesto na kojem se obrušila zemlja obišli su predstavnici nadležnih tijela i zbog sigurnosti trakom upozorenja obilježili to mjesto.

Član općinskog vijeća Tutina zadužen za sigurnost Rahman Fekić kaže kako se na teritoriji ove općine po prvi put pojavila ovolika rupa.

- Izašli smo na lice mjesta sa pripadnicima policije, vatrogasne službe i Odjela za izvanredne situacije, obilježili smo mjesto i radi sigurnosti, postavit ćemo ogradu na tom terenu. Angažirat ćemo i stručne osobe kako bi se ispitao razlog ovakve pojave - rekao je Fekić.

Geolog hidrologije i asistent na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru Zdravko Pantelić, objasnio je kako do stvaranja ovakvih rupa na površini zemlje dolazi prilikom urušavanja svoda tavanica izgrađenih od krečanjčkih stijena, pod uticajem voda.

- Pod uticajem atmosferskih padalina vode se obogaćuju karbonatnom kiselinom, razjedaju taj krečnjak i onda dolazi do urušavanja svoda kaverni koje se nalaze unutar zemlje i do pojave tih rupa koje se  nazivaju i besvodne pećine. To je samo jedan o geoloških procesa u karskim terenima i posebno je izražen u ovom razdoblju kada se javlja više podzemnih voda - pojasnio je Pantelić u izjavi za Anadolu Agency (AA).

Dodao je kako je u tutinskoj općini oko osamdeset posto područje krečnjaka i kako ljudi ne mogu da utjecati na ovu pojavu. 

Zbog vodopropusnih krečnjačkih stijena pojava otvaranja rupa česta je na području Pešterske visoravni gdje postoji znatan broj vrtača, uvala, ponora, pećina... Geolozi, podvlači Pantelić, bez prethodnog snimanja terena, za što su potrebna značajna materijalna sredstva, ne mogu unaprijed prognozirati gdje može doći do pojave sličnih rupa i propadanja zemljišta.

- Snimanje čitave teritorije općine je tehnički neizvodljivo, jer je dosta skupo. Tom metodologijim se definiraju mjesta tih kaverni ili potencijalne pojave kaverni. Čitavo to područje je područje krečnjaka, tektonskih predisponiranih - kaže Pantelić. 

Na Pešteri, gdje je nekada postojalo ledničko jezero, pojava rupa je gotovo uobičajena i česta, jer podzemni vodotokovi stvaraju kaverne koje se obrušavaju. Događalo se da se na sasvim neočekivanim lokacijama, livadama i ravnom terenu, pojave rupe duboke i do nekoliko desetina metara. U selu Tuzinje, na imanju Murata Kurtanovića, pojavila se rupa promjera jednog metra, koja se kasnije obrušavanjem proširila.

Prema riječima Pantelića, sasvim je očito kako najavljena izgradnja autoputa preko Peštere i dalje prema Jadranu će biti uvjetovana ispitivanjem terena zbog iznenadnih pojava ovakvih rupa u zemlji.

Tko će moći jamčiti da na nekoj dionici neće doći do formiranja jednog takvog ponora, urušavanja tog infrastruktunog objekta i gubitka nečijeg života - poručio je inženjer hidrogeologije.

Fenomen pojave rupa u zemlji u regiji i svijetu sve je učestaliji. U posljednjih nekoliko godina ogromne rupe su se, zbog podvodnih voda, pojave plina ili obilnih padalina, javljale i u naseljima.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.