energetska učinkovitost

Većom učinkovitosti u BiH može se uštedjeti i do 15 posto energije

Većom učinkovitosti u BiH može se uštedjeti i do 15 posto energije
23.11.2018.
u 18:45
Pogledaj originalni članak

Investiranje u povećanje energetske učinkovitosti industrijskih procesa u većini slučajeva isplati se već nakon jedne ili dvije godine, istaknuto je nedavno na stručnoj raspravi u Sarajevu, piše Večernji list BiH. 

Način uštede i stanje u BiH

Navedeno je da postotak energije, koju je moguće uštedjeti povećanjem učinkovitosti, varira ovisno o vrsti industrije i proizvodnim procesima, ali da je to u prosjeku 15%. Savjetnik Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH za mala poduzeća Zihnija Hasović rekao je da je EBRD u BiH kroz dva ciklusa dosad plasirao 75 milijuna eura kredita za projekte energetske učinkovitosti. Nacionalni akcijski plan za energetsku učinkovitost u BiH predviđa provedbu niza programa za povećanje energetske učinkovitosti i postizanja uštede energije u primarnoj (proizvodnja i opskrba) i finalnoj potrošnji. Da bi se ostvarile planirane uštede i ispunili trenutačni zahtjevi Energetske zajednice za BiH, potrebno je ukupno uložiti oko pet milijardi KM u mjere energetske učinkovitosti. Ove investicije podrazumijevaju razvoj industrija vezanih za provedbu mjera energetske učinkovitosti, novih mogućnosti zapošljavanja, uštede energije, smanjenja zagađenosti zraka i mnogih drugih koristi. Trenutačno je spremna kreditna linija za konkurentnost i približavanje standardima EU-a u vrijednosti od 20 milijuna eura preko triju lokalnih banaka, a koja je otvorena i za projekte povećanja energetske učinkovitosti industrijskih procesa. EBRD osigurava i oko 50% grant sredstava za projekte revizije energetske učinkovitosti za kompanije koje žele dobiti presjek stanja o gubljenju resursa i učinkovitosti proizvodnih procesa. EBRD je angažirao konzultanta koji besplatno pomaže tvrtkama osmisliti projektnu ideju i verificirati projekt prije nego što predaju zahtjev za kredit.

Potreba za energijom

Energetska učinkovitost je najisplativiji način za štednju energije i smanjenje emisije stakleničkih plinova, tako da bi povećanje energetske učinkovitosti trebalo biti u središtu energetske politike BiH. Provedba mjera energetske učinkovitosti štedi novac krajnjih korisnika. Energetska sigurnost povećava se jer se ukupna potreba za energijom smanjuje. BiH je jedna od energetski najneučinkovitijih zemalja u jugoistočnoj Europi. Državni račun za energiju iznosio je 2,1 mlrd. eura u 2008., što predstavlja skoro 20% BDP-a, a što je tri puta više nego u SAD-u ili EU-u.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.