EVO ŠTO TREBA UČINITI

Većina sredstava za pranje posuđa ga ne dezinficira

Većina sredstava za pranje posuđa ga ne dezinficira
04.04.2020.
u 10:02
Pogledaj originalni članak

Dok perete svoje posuđe toplom vodom i tekućim deterdžentom, sigurno mislite kako sve ostavljate jako čisto ali i dezinficirano..., Ordinacija.hr.

Iako ne volimo donositi ružne vijesti, možda je danas posebno važno napomenuti da većina sredstava za pranje posuđa nema antibakterijska svojstva. To je istina, pa čak i ako ste namakali i ribali svom snagom. Vaše čisto suđe je ustvari možda leglo bakterija, virusa i nečistoća.

U većini slučajeva ovo nije razlog za brigu, ali ako je netko u vašem kućanstvu nedavno bio bolestan ili ste na daskama i tanjurima pripremali svježe meso, morate se pobrinuti da sve bude uistinu dezinficirano. Kako biti siguran da je posuđe potpuno čisto i sigurno za uporabu? Slijedite ove upute…

Umjesto spužvice koristite perilicu za posuđe

Iako debata oko toga što bolje opere posuđe -  perilica ili ruke, u bitci „tko uništava više bakterija“ siguran je pobjednik perilica!

Dok ona možda nije najbolji način za uklanjanje mrlja i čestica hrane, tijekom pranja postiže puno višu temperaturu nego bi to vaše ruke mogle podnijeti. Kako ćete vidjeti u nastavku, voda je jedan od važnijih faktora uništavanja bakterija. Kako bi bakterije bile uništene, temperatura vode treba biti iznad 60 stupnjeva Celzijevih.

Koristite jako toplu vodu

Ako nemate perilicu posuđa i morate ga prati ručno, onda koristite jako toplu vodu.

Antibakterijsko sredstvo

Mnogi pretpostavljaju da je svaki proizvod za pranje ujedno i antibakterijski, ali oni to u većini slučajeva nisu. Pokušajte pronaći one koji to jesu jer prema studiji iz 2007. godine kombinacija proizvoda za pranje i mlake vode uništava veliki broj bakterija, u većini slučajeva, stoga je dobro samo dodati još  faktor „antibakterijsko“.

Bacite spužvicu

Ako i dalje perete posuđe spužvicom, vjerojatnija je da tanjurima šalicama dodajete bakterije a ne da ih uništavate. Koristite silikonske četkice koje se lako peru i suše, a ako se nikako ne možete odvojiti od svoje spužvice, pobrinite se da ju zamijenite barem jednom tjedno.

Dezinficirajte i krpe

Ako brišete suđe nakon pranja prljavom krpom, kao da ga niste niti prali. Perite ih svakog dana u mašini na visokim temperaturama.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.