Hrvatski oporavak

Većina gospodarskih pokazatelja nadmašila očekivanja analitičara

Većina gospodarskih pokazatelja nadmašila očekivanja analitičara
11.08.2020.
u 11:27
Pogledaj originalni članak

Većina do sada objavljenih ekonomskih pokazatelja u Hrvatskoj upućuje da je stanje bolje od očekivanja: osim turizma koji bi mogao biti na 50 posto prošlogodišnjih rezultata, smanjuje se podbačaj i ostalih segmenata ekonomije, od izvoza robe i trgovine do industrije.

Vrijednost izvoza u prvih šest mjeseci, prema podacima DZS-a, bila je 6,1 posto manja nego u istom razdoblju lani, dok je minus za pet mjeseci bio 8,6 posto. Nakon izrazitijeg pada u travnju i svibnju, učinak pandemije koronavirusa na robnu razmjenu, pa i izvozne aktivnosti, očito se smanjio na kraju drugog kvartala.

Promet u trgovini, pak, u drugom tromjesečju smanjen je za 13,2 posto, dok je kumulativno u prvoj polovici godini pao 6,6 posto. Kada je riječ o industriji, u drugom kvartalu minus je iznosio 8,5 posto, a u prvoj polovici godine 6,4 posto. Na kraju, posljednji službeni podaci u građevinarstvu pokazuju da su radovi u svibnju smanjeni za 2,2 posto u odnosu na isti mjesec lani. Može li se na temelju tih brojki zaključiti da se ekonomska aktivnost ubrzano oporavlja i da bi Hrvatska mogla izbjeći najgori scenarij o padu BDP-a od 11 do čak 15 posto?

HNB je simulirao kretanje gospodarske aktivnosti i u manje pesimističnim scenarijima od temeljnoga, prema kojemu se u ovoj godini može očekivati pad BDP-a od 9,7 posto. Pri tome se, uz bolje pretpostavke u turizmu, uzimaju u obzir i nešto blaži nepovoljni učinci epidemije na osobnu potrošnju i investicije. U takvim scenarijima gospodarski pad bio bi za otprilike trećinu manji nego u osnovnom scenariju. To znači da bi mogao biti oko 6,5 posto.

- S druge strane, prisutni su i znatni nepovoljni rizici koji bi se materijalizirali ako se epidemiološka situacija pogorša, ali ‘šteta’ u tom slučaju ne bi trebala biti kao od prvog vala. Međutim, bez obzira na drugi val, ova godina bi zbog turizma vjerojatno trebala biti nešto bolja od očekivanja, a ako se negativni rizici i aktiviraju u drugoj polovici godine, njihov bi se nepovoljan učinak u većoj mjeri mogao vidjeti na pokazateljima za naredne godine nego za ovu godinu - kaže Vedran Šošić, glavni ekonomist HNB-a za Novac.hr.

Pojedini ekonomisti također smatraju da bi pad na kraju mogao biti manji nego što su to upućivale prve procjene. Alen Kovač, glavni ekonomist Erste banke, kaže kako u drugom kvartalu očekuje pad BDP-a od oko 12 posto, kao posljedicu pada osobne potrošnje, investicija i izvoza, posebice turizma. Na razini cijele godine, pak, smatra da bi minus mogao biti devet posto, a “dobri turistički rezultati sugeriraju da rizici prognoze sada izgledaju puno uravnoteženije, pa i pozitivno, u odnosu na raniji period”.

Neki ekonomisti, međutim, ne daju se tako lako impresionirati nešto boljim ljetnim pokazateljima već su i dalje vrlo oprezni.

- Vrlo je vjerojatno da drugi kvartal neće biti loš kako se očekivalo, ali postoje novi i brojni valovi koji upozoravaju na usporavanje - kaže ekonomist jedne banke koji je želio ostati anoniman.

Premda su brojke o turističkoj sezoni iznad svih očekivanja, smatra da treba imati na umu velika diskontiranja i da financijski rezultat na kraju neće biti jednako povoljan.

Tome dodaje i činjenicu da vanjske okolnosti nisu obećavajuće, pri čemu izdvaja neizvjesnost oko poticaja stanovništvu u SAD-u, kao i ukupne ekonomije u toj zemlji, a onda i učinak prelijevanja na Europu. U svakom slučaju, ostaje pri ranijim procjenama da će hrvatska ekonomija ove godine pasti 11 do 12 posto. Prilično oprezni, čini se, ostaju i analitičari Raiffeisen banke. U slučaju industrijske proizvodnje, primjerice, ističu kako će ona na razini cijele godine biti “zamjetno niža” nego lani, a u narednim mjesecima smatraju da se može očekivati i nastavak negativnih kretanja u trgovini na malo, “što će prvenstveno biti odraz nižeg raspoloživog dohotka, slabijih rezultata u turizmu, optimizma i očekivanja potrošača te posljedično manje potrošnje kućanstava”.

Na oprez ukazuje i posljednja anketa HNB-a o pouzdanju potrošača koja se provodi na mjesečnoj razini i ispituje mišljenja potrošača vezano uz trenutno stanje ekonomskih pojava s kojima se svakodnevno susreću, kao i očekivanja vezana uz buduća ekonomska kretanja u njihovom kućanstvu i Hrvatskoj. 

Nakon oporavka u lipnju, indeks pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača, u srpnju opet bilježi pad. Indeks koji se, primjerice, odnosi na očekivanja potrošača o financijskoj situaciji u kućanstvima i ukupnoj ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj u sljedećih 12 mjeseci, nakon zabilježenih -14,4 boda u lipnju, u srpnju je pao za četiri boda. U svakom slučaju, svi su indeksi pouzdanja i dalje na znatno nižim razinama nego lani i upućuju “na povećan oprez, neizvjesnost i strah da će posljedice pandemije ostaviti nepovoljne učinke za realno gospodarstvo i tržište rada”. Iako su podaci dosta šaroliki, a i ekonomisti iz njih iščitavaju različitu dinamiku oporavka, ono što je nedvojbeno, s turističkom sezonom ipak se malo smanjila percepcija rizika. Moglo bi se reći da je rejting ostao isti, ali su se izgledi popravili.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.