Svježe kao tek ubrano

Važno je kako čuvate namirnice: Produljite vijek trajanja voću i povrću

Važno je kako čuvate namirnice: Produljite vijek trajanja voću i povrću
03.04.2021.
u 08:55
Pogledaj originalni članak

Iako nam se čini da nema velike razlike, pravilnim čuvanjem svježih plodova možemo im dodati još tri do sedam dana dulje trajanje, prenosi Faktor.

Naime, većina ljudi čuva svježe voće i povrće u plastičnim vrećicama, nesvjesni da im time skraćuju rok trajanja te ih izlažu ponekad štetnom utjecaju plastike, piše mbg.

Postoje održiviji načini spremanja hrane - kako bi im produžili svježinu i na taj način spriječili bacanje hrane.

Evo nekoliko jednostavnih smjernica za skladištenje proizvoda bez plastike:

- Jabuke: čuvajte u staklenoj zdjeli ili ladici od hladnjaka bez omota i vrećica.

- Rikula: stavite je u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu ili ručnik ili u ladicu hladnjaka.

- Šparoge: obrežite drvenaste krajeve i stabljike stavite u teglu s vodom.

- Avokado: čuvajte na pultu dok ne sazre, a zatim stavite u frižider.

- Banane: čuvajte na šanku, dalje od proizvoda osjetljivih na etilen poput jabuka i krompira.

- Bosiljak: obrežite krajeve stabljike i spremite u teglu s vodom na pultu. Stabljikama će niknuti korijenje nakon nekoliko dana, a možete ih čak i presaditi u vrt.

- Cvekla: stavite je u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu ili ručnik.

- Paprika: spremite je u hladnjak u staklenoj zdjelici.

- Bobičasto voće: stavite ga u hladnjak u staklenu posudu. Nemojte ga prati dok ne bude spremno za upotrebu.

- Kineski kupus: stavite u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu ili bez zamotavanja u ladicu.

- Brokula: ostavite je hladnjaku u ladici bez omota.

- Prokulice: stavite ih u hladnjak u platnenu vrećicu ili u ladicu.

- Kelj: ostavite ga u hladnjak u ladicu.

- Kupus: stavite ga u hladnjak u ladicu.

- Mrkve: odvojite od zelenog korijenja te stavite u hermetički zatvorenu posudu ili u staklenku vode s korijenjem usmjerenim prema dolje. Zelenilo se može kompostirati ili prenamijeniti u pesto.

- Karfiol: stavite u hladnjak u ladicu.

- Celer: stavite u hladnjak u ladicu.

- Blitva: stavite u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu ili u ladicu.

- Citrusi: stavite u staklenu zdjelicu i u hladnjak.

- Kukuruz: ostavite u ljusci u ladici hladnjaka.

- Krastavac: bez omota čuvajte u ladici.

- Patlidžan: bez omota pohranite u ladici.

- Smokve: stavite u hladnjak u jednom sloju na tanjur.

- BIjeli luk: čuvajte na pultu.

- Grožđe: spremite bez omota u staklenu zdjelu u hladnjak.

- Mahune: Stavite u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu.

- Začini (osim bosiljka): Stavite u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu.

- Kivi: pohranite na pultu dok ne sazre, a zatim stavite u ladicu hladnjaka.

- Prsa:zamotajte u vlažnu platnenu vrećicu ili ručnik i stavite u ladicu. Stabljike se mogu obrezati i sačuvati.

-  Zelena salata: hladite cijele glavice u vlažnoj platnenoj vrećici ili ručniku. Sjeckane ili razdvojene listove čuvajte u staklenim spremnicima u hladnjaku.

- Dinja: čuvajte na pultu dok ne sazrije, a zatim stavite u hladnjak.

- Gljive: stavite u hladnjak u staklenu posudu.

- Luk: čuvati na pultu.

- Kruške: čuvajte na pultu dok ne sazre, a zatim stavite u ladicu hladnjaka.

- Ananas: čuvajte na pultu dok ne sazrije - kad lako možete izvući list. Zatim odmah pojedite ili narežite na kriške i stavite u hladnjak u posudu.

- Nar: spremite na pult ili uklonite sjemenke i stavite ih u hladnjak u staklenku.

- Krompir: čuvajte na tamnom i prozračnom mjestu.

- Rotkvice: Odvojite zelenilo od korijena. Isperite rotkvicu i stavite u hladnjak u staklenku vode. Mijenjajte vodu svakih nekoliko dana.

- Mladi luk: stavite u staklenku vode i držite na pultu.

- Špinat: zamotajte u vlažnu platnenu vrećicu ili stavite u ladicu od hladnjaka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.