pomoć turizmu

Vaučeri ljudima da troše, a agencijama povoljni krediti

Vaučeri ljudima da troše, a agencijama povoljni krediti
02.06.2020.
u 16:27
Pogledaj originalni članak

Kako pomoći turizmu, kao jednoj od najugroženijih gospodarskih grana u vremenu borbe s posljedicama koronavirusa, pitanje je na koje još uvijek nema jednoznačnog odgovora, no pojedine razine vlasti u BiH su ili počele ili razmišljaju o pokretanju procesa subvencioniranja putovanja unutar države, piše Večernji list BiH. 

Usluge smještaja

Jedan od načina je uvođenje vaučera za godišnje odmore, pa je tako uredbom koju je nedavno usvojila Vlada RS-a punoljetnim građanima s prebivalištem u tom entitetu omogućeno korištenje turističkih vaučera, a koji za cilj imaju pomoć domaćem gospodarstvu i turizmu nakon pandemije koronavirusa. Vrijednost vaučera iznosi 100 KM i može se koristiti jednom u tijeku ove godine za plaćanje usluge smještaja (noćenje s doručkom), bez obzira na vrijednost izvršene usluge smještaja u ugostiteljsko-turističkom objektu na teritoriju tog bh. entiteta. Ministrica trgovine i turizma Suzana Gašić nedavno je potvrdila kako će biti raspisan javni poziv za prijavu gospodarskih subjekata koji pružaju usluge smještaja, kao i turističkih agencija posredstvom kojih će biti moguće ugovarati aranžmane. “Postoje dvije mogućnosti, ako želite provesti samo tri noći na jednom mjestu, imate pravo iskoristiti jedan vaučer po jednoj smještajnoj jedinici. Ako se vaš odmor sastoji od četiriju i više noćenja, imate pravo za jednu smještajnu jedinicu iskoristiti dva vaučera”, objasnila je ministrica. Slično razmišljaju i u FBiH pa je tako ministrica okoliša i turizma Edita Đapo potvrdila da se u ovom entitetu razmišlja o mogućnosti pomoći građanima da putuju unutar države, no, prije toga, dodala je, prvo se moraju završiti sve obveze koje su preuzete Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom. Davor Ljubić, ravnatelj agencije G-Tour iz Međugorja, govoreći o načinima pomoći turizmu, ističe kako je potrebno raditi na nekoliko razina ako se želi omogućiti spas radnih mjesta u turizmu. Kaže kako, u principu, podržava svaku mjeru za pomoć turizmu.

Pružanje jamstva

“Ako već namjeravaju tako nešto uraditi, neka daju čovjeku vaučer pa neka ga iskoristi bilo gdje – u restoranima, hotelima, muzejima, parkovima i slično. Ako se bude dijelilo pojedinim agencijama, onda se s pravom postavlja pitanje kriterija odabira agencija”, naveo je Ljubić. On smatra kako je puno veća pomoć koju Vlada može pružiti turističkim agencijama jamstvo za kredite kod Federalne banke za obnovu i razvoj, za one agencije čija su sredstva angažirana za otkazana putovanja i ljetovanja u inozemstvu, kao i izdavanje vaučera za otkazana putovanja.

Na ovaj način spriječio bi se, istaknuo je, masovni kolaps turističkih agencija u FBiH. “Poznato mi je da je Ministarstvo poslalo prijedlog izmjena i dopuna Zakona o turističkoj djelatnosti, koji, nažalost, nije dobio pozitivno mišljenje da bi uopće bio u Parlamentu”, zaključio je Ljubić. Pitanje vaučera jedna je od mjera koja može djelomično pomoći oporavku turizma, a što je važno i s obzirom na brojne druge gospodarske grane koje ovise o uspješnosti turizma. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.