požari u hbž

Vatrogasci ne mogu sami protiv požara

Vatrogasci ne mogu sami protiv požara
08.04.2017.
u 10:00
Pogledaj originalni članak

Ako je suditi po učestalim požarima na području HBŽ evidentiranim u veljači, ožujku, pa i u ovo malo dana travnja, mogli bismo reći da nam se ljetna sezona požara preselila u zimu i početak proljeća. Trava i nisko raslinje gori na sve strane, a neodgovorni pojedinci umjesto da zemljište kultiviraju svojim rukama i strojevima, to čine vatrom i od plodne zemlje čine ‘mrtvicu’ a nakon vatrene stihije na zgarištima s prvim kišama korovi čine većinu travnatog prekrivača.

Sankcionirati počinitelje

Vatrogasci, službe civilne zaštite, šumari…, upućuju apel stanovništvu da ne pale vatru na otvorenom. Međutim, od toga nema koristi i neće je biti dok se počinitelji ne budu otkrivali i sukladno zakonu kažnjavali. Tome bi mogle doprinijeti i šumarije, savjesnim radom i pravodobnim dojavama, policija koja pri dojavi na 122 ne pita tko zove, nego poduzme sve što treba kako bi se ‘piromane’ otkrilo i sankcioniralo. Proteklih dana gorjelo je u Livnu na području predjela Kruzi, Tribanj, Tušnica, području Golije iznad Strupnića, iznad Priluke. Direktor VD Livno Draško Knez kazao je kako vatrogasci čine sve što mogu, međutim tri djelatnika, koja su trenutačno na raspolaganju, ne mogu puno napraviti, a ni s jedinim 10-tonskom cisternom koja je napravljena za ceste i protupožarno djelovanje u zračnim lukama, a ne za makadamske ceste, o šumama da i ne govorimo. Knez je istaknuo i kako u gašenju požara redovito sudjeluju djelatnici livanjske Šumarije, no, bez odgovarajuće opreme i više ljudstva, te dobro ustrojenih postrojbi CZ, gotovo svaka bitka s velikim požarima unaprijed je izgubljena.

Namjerno podmetnuti požari

I Tomislavgrad se ovih dana borio s požarima, a gotovo svakoga dana gorjelo je na 5-6 lokacija. Po tko zna koji put ove godine gorjelo je iznad sela Crvenica gdje su požar gasili vatrogasci, šumari i mještani. Po riječima Mate Jurčevića, zapovjednika VD Tomislavgrad, ovaj zadnji požar u Crvenicama je podmetnut. Naime, očevici su dojavili kako su vidjeli osobu koja s mjesta požara s kanistrom u ruci bježi prema Rakitnu. Za požar koji je početkom ožujka izbio na lokaciji planinskog dijela Tušnice, kojim gospodari Šumarija Livno, iz Šumarije su kazali da je izazvan namjerno od strane čovjeka. Rečeno je da je podmetanje požara izvedeno “uz prirodne momente kada je puhao orkanski vjetar južnog smjera, sa očitom namjerom da se pričini šteta na kulturama bora”.

Požar je zahvatio površinu od 17 hektara te nanio štetu na nasadima mladog bora u vrijednost od 15.296 KM.•

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.