Foto: Stojan Lasić/Željko Miličević
Foto: Stojan Lasić/Željko Miličević
Foto: Stojan Lasić/Željko Miličević
Foto: Stojan Lasić/Željko Miličević
Foto: Stojan Lasić/Željko Miličević
Foto: Stojan Lasić/Željko Miličević
Foto: Fena
Foto: Fena
Foto: Fena
Foto: Fena
Foto: Fena
Foto: Fena
Foto: Fena
Foto: Fena
Foto: Fena
Foto: Fena
Foto: Fena

Osobe godine za 2017. nogometni izbornici Dalić, Halihodžić, Petković i Krstajić!

14. 05. 2018. u 23:05 0
Osobama godine proglašeni su nogometni izbornici koji su BiH učinili planetarno prepoznatljivom,to su Zlatko Dalić, Vahid Halihodžić, Vladimir Petković i Mladen Krstajić

Milijuni pred malim ekranima i tisuću ljudi u dvorani Kosače u Mostaru pratili su 17. Večernjakov pečat, izbor osoba koje su obilježile proteklu godinu u Bosni i Hercegovini. Ponovno su iz Mostara u svijet otišle poruke nade i ohrabrenja, kao i slika pozitivne BiH. Večernjakov pečat prenosilo je nekoliko televizija iz zemlje i okruženja, uz partnere BHRT i HRT, a praktički, preko servisa, Večernjakov pečat pratio se i preko interneta.

Značaj Pečata za društvo

Također, deseci radijskih postaja u svoj program uvrstili su prijenos događaja godine u BiH. Osobite emocije pobudilo je priznanje u kategoriji “Ponos BiH”, kada je na pozornicu izišla tetka Zilha iz Pučke kuhinje “Stari Grad”, a koja je preuzela priznanje za pokojnog Agana Hodžića, dobročinitelja koji je posthumno ostavio milijun KM pučkim kuhinjama “Stari Grad”, “Merhamet” i “Crveni križ”. Govor tetke Zilhe prepun topline za sve ljude mnogima je izmamio suze na oči. Nakon prvog uručeno je priznanje u podkategoriji “Pothvat” za Dajanu Đurić, visokoobrazovanu dimnjačarku iz reda romske populacije i zaposlenicu u Vladi Distrikta Brčko koja se bori za prava svog naroda. Simpatična Dajana došla je upravo u dimnjačarskoj odori i istaknula kako, unatoč novom poslu, od svoje prve ljubavi - dimnjačarstva ne namjerava odustati te i dalje želi ljudima donositi sreću. Nakon nje uručeno je priznanje u podkategoriji “Uspjeh”, a “Ponos BiH” su sestre Čuljak čija priča nakon 33 godine dobiva i filmski epilog. Unatoč hendikepu koji im je donio pad u provaliju te boravku 7 dana i 8 noći na -27 Celzijevih stupnjeva u jednoj od najhladnijih zima na ovim prostorima, volju za životom Draženka i Šima nikad nisu izgubile. Upravo je Draženka iz Kanade, u kojoj sestre danas žive, došla primiti nagradu i obratiti se nazočnima. Za gospodarstvenika godine izabran je prvi čovjek AS grupe Rusmir Hrvić. Moćni gospodarstvenik zapošljava 4500 ljudi, a brendovi poput Klasa i Vispaka svoje proizvode plasiraju u čitavu BiH i inozemstvo. Također, angažirani su na pomoći lokalnoj zajednici, a osobito mladima. Sportaš godine je bh. tenisač Damir Džumhur koji je uspjesima pokorio Rusiju osvojivši turnire u Sankt-Peterburgu i Moskvi, dok je Večernjakov pečat za sportski uspjeh otišao u ruke legendarnog Bake - Blaža Sliškovića koji je lani osvojio naslov u bh. ligi sa Zrinjskim, a ove godine je to ponovio. U kategoriji “Kultura” Večernjakov pečat pripao je bosanskohercegovačkom Michelangelu Safetu Zecu, jednom od najvećih živućih stvaratelja, čija djela impresioniraju i papu Franju. U kategoriji “Međupolitički dijalog” Večernjakov pečat dobila je ministrica financija FBiH Jelka Milićević, dok je priznanje “Lokalni lider” otišlo u ruke načelnika Prnjavora Darka Tomaša. Kada je javna uprava u pitanju, Večernjakov pečat otišao je u ruke prvog čovjeka Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH.

Uspješni, a iz BiH

U kategoriji “Naše gore list” priznanje je pripalo Pavi Zubaku, jednom od najuspješnijih hrvatskih gospodarstvenika koji je u vrhu udruge “Prsten”. Večernjakov pečat u kategoriji “Znanost” otišao je u ruke rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa, rođenog Ljubušaka, dok je šefu Klinike za opekline, rekonstruktivnu, plastičnu i kirurgiju šake KMB Bogenhausen u Munchenu uručen Večernjakov pečat za medicinu. Vrijedi naglasiti da je on izravno iz Njemačke sletio na zrakoplovnu pistu i došao na Pečat. Za međureligijski dijalog Večernjakov pečat dobio je paroh Marko Gojačić. Uručena su i posebna priznanja, i to Miri Džakuli za doprinos financijskoj stabilnosti BiH te Larsu-Gunnaru Wigemarku, šefu Izaslanstva EU u BiH i posebnom predstavniku EU. I naposljetku, osobama godine proglašeni su nogometni izbornici koji su Bosnu i Hercegovinu učinili planetarno prepoznatljivom, a ni jedan nije izbornik bh. reprezentacije. Tako je Livnjak Zlatko Dalić preporodio nogometnu naciju Hrvatske i preko doigravanja uvjerljivo je odveo na Svjetsko prvenstvo. Vahid Halihodžić jedno je od najjačih nogometnih i trenerskih imena s ovih prostora. On je Japanu donio nastup na Mundijalu u Rusiji. Treći trener je Vladimir Petković koji je skupio rekordan broj bodova u kvalifikacijama te je švicarsku “Legiju stranaca” naštimao kao “švicarski sat” i vodi je na Svjetskom prvenstvu. Četvrto izborničko ime je Mladen Krstajić, nekad sjajni nogometaš, koji kao izbornik gradi put uspjeha s reprezentacijom Srbije.

I ovogodišnji Večernjakov pečat još se jednom pokazao kao događaj kojeg se s pravom naziva “europskim Oscarom”. Iz Mostara su poslane slike pozitivne BiH o kojima će se još dugo pričati, barem do idućeg Večernjakova pečata, na kojemu je Direkcija već počela raditi.•

pogledajte na vecernji.hr

Još nije ostavljen niti jedan komentar! Pokrenite raspravu!

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".