Vijeće ministara BiH

Uvodi se inspekcijski nadzor rada institucija BiH

Uvodi se inspekcijski nadzor rada institucija BiH
01.08.2018.
u 16:20
Pogledaj originalni članak

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju institucija Bosne i Hercegovine, kojim se uvodi inspekcijski nadzor u slučaju postojanja sumnje na korupciju, nepravilnosti u radu institucija BiH, uključujući i neprovođenje financijskih propisa.

Inspekcijski nadzor vršit će proračunski inspektorat u okviru Ministarstva financija i trezora na osnovu prijava pravnih i fizičkih osoba. Proračunski inspektor je dužan podnositelja inicijative obavijestiti o ishodu postupanja po podnesenoj prijavi u roku 30 dana od dana njezinog prijema.

Zakonom se uvode novčane kazne za rukovoditelje institucije BiH i propisuju prekršaji za njihovo izricanje, koji uključuju odobravanje isplate plaće, dodatka na plaću ili novčane naknade suprotno Zakonu o plaćama te vršenje financijskog poslovanja protivno propisu kojim je regulirano.

Uspostavljanjem ovog inspektorata naša zemlja realizirat će obveze proistekle iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Ministarstvo financija i trezora dostavit će Prijedlog ovog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.  

Dob do 2021. godine

Vijeće ministara BiH usvojilo je Dokument okvirnog proračuna institucija Bosne i Hercegovine za razdoblje od 2019. do 2021. godine.

DOB institucija BiH za ovo razdoblje iskazuje ukupnu razinu rashoda institucija BiH (isključujući servisiranje vanjskog duga) u iznosima 966 milijuna za 2019. godinu, i po 957 milijuna KM za 2020. i 2021. godinu, uz izdvajanje sa Jedinstvenog računa Uprave za neizravno oporezivanje po 750 milijuna KM za svaku godinu.

DOB prati i podržava reforme u BiH i provođenje ranije definiranih 14 strateških ciljeva, uključujući makroekonomsku stabilnost, razvoj ekonomije, ravnomjeran regionalni razvoj, brži i efikasniji razvoj poljoprivrede i ruralnog sektora, razvoj energetskih potencijala, povećanje mogućnosti za zapošljavanje, promoviranje inkluzivnosti u obrazovanju te smanjenje siromaštva u BiH.

Ministarstvo financija i trezora BiH pripremilo je ovaj dokument uz aktivno učešće Direkcije za ekonomsko planiranje Vijeća ministara BiH (DEP) i Odjela za makroekonomsku analizu pri Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje (OMA).

Bolji pristup turskom tržištu

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske kojim dvije države jačaju ekonomske i trgovinske veze te unapređuju ukupnu bilateralnu suradnju.

Novi ugovor zamijenit će stari, a značajna novina je uvođenje preferencijalnog tretmana za meso iz BiH, kao ugovorne odredbe. To praktično znači da će izvoz mesa iz grupa koje su do sada po ugovoru prilikom izvoza iz BiH u Tursku podlijegale naplati punih carinskih stopa biti pretočen u ugovorni aranžman. Turska će objaviti odobrene količine unilateralnih godišnjih bescarinskih tarifnih kvota za uvoz mesa porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a koje će biti efektivne od 1. siječnja svake godine.

Daljnja liberalizacija u skladu s Općim sporazumom o trgovini uslugama (GATS) u okviru Svjetske trgovinske organizacije omogućit će bh. gospodarstvenicima pristup tržištima usluga i javnih nabavki Republike Turske, što će rezultirati povećanjem izvoza usluga i konkurentnosti.   

Ugovor će, s druge strane, omogućiti bolji priliv direktnih stranih investicija i time doprinijeti razvoju ekonomije u BiH. U konačnici to će donijeti niže cijene i bolju kvalitetu te proširiti mogućnost izbora za potrošače i na taj način utjecati na njihove uštede.

Prijedlog ugovora bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Projekt digitalizacije

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva prometa i veza, donijelo je Odluku o usvajanju Projekta sekundarne emisijske mreže digitalnog zemaljskog emitiranja - DVB - T2 - treća faza, čime se stvaraju pretpostavke za završetak Projekta digitalizacije u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o nastavku Projekta digitalizacije mikrovalnih linkova javnih radio-televizijskih servisa u Bosni Hercegovini i Projekta primarne emisijske mreže, kojim će se pokriti preostali nepokriveni dio (oko 20%) teritorije BiH digitalnim zemaljskim signalom.

Žalbeno vijeće

Vijeće ministara BiH produžilo je mandat dosadašnjim članovima i zamjenicima članova Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine za naredna tri mjeseca, nakon što je upoznato s informacijama Ministarstva pravde i Generalnog tajništva Vijeća ministara BiH o načinu prevazilaženja problema u funkcioniranju ovog tijela.  

Dosadašnji zamjenik člana Robert Vidović, zbog obavljanja dužnosti generalnog tajnika Vijeća ministara BiH, zatražio je da se umjesto njega imenuje druga osoba, što će biti realizirano.  

Ministarstvo pravde BiH će hitno poduzeti aktivnosti u cilju daljnjeg nesmetanog funkcioniranja Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara BiH.

Radne grupe rade na pripremi odgovora 

Vijeće ministara BiH upoznato je sa informacijom o dodatnim pitanjima iz Upitnika Europske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, koju će Direkcija za europske integracije dostaviti Predsjedništvu BiH.

Istaknuto je da radne grupe rade na pripremi odgovora na 655 dodatnih pitanja Europske komisije i naglašeno da će ovaj posao biti prioritetan u narednom razdoblju. 

Izvještaj o državnoj pomoći u BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o državnoj pomoći u Bosni i Hercegovini u 2017. godini, s konstatacijom da Republika Srpska nije izvršila uplatu kontribucije, odnosno nije ispunila obveze u skladu sa Zakonom o sustavu državne pomoći u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Vijeća za državnu pomoć BiH, u Bosni i Hercegovini je u prošloj  godini dodijeljena državna pomoć u ukupnom iznosu 320.094.748 KM ili  163.661.845,86 eura, što predstavlja smanjenje za 21.138.476 KM ili (6,19%) u odnosu na 2016. godinu, ali i povećanje za 20.397.727 KM, (6,81%) u odnosu na 2015. godinu.

Istovremeno, državna pomoć po stanovniku u 2017. godini iznosi 95,52 KM, što predstavlja smanjenje za 6,30 KM u odnosu na 2016. godinu, kada je iznosila 101,82 KM, dok je u odnosu na 2015. godinu, povećana za 6,09 KM.

Državna pomoć u oblasti poljoprivrede i ribarstva u ukupno dodijeljenoj državnoj pomoći u 2017. godini sudjelovala je sa 48,52% i iznosila je 155.304.706, KM ili 79.406.035,29 eura, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.