Kolike su mogućnosti da BiH u ovoj godini podigne razinu proizvodnje

Uvezli tri puta više hrane od izvoza, samo žita više od 200 mil. KM

Uvezli tri puta više hrane od izvoza, samo žita više od 200 mil. KM
05.06.2022.
u 16:30
Pogledaj originalni članak

Žitarice, povrće, voće, šećer - ovo su četiri kategorije poljoprivrednih proizvoda u kojima Bosna i Hercegovina ima prilično veliki vanjskotrgovinski deficit, odnosno uvozi mnogo više nego što izvozi, a što upućuje na zaključak kako je domaća proizvodnja nedovoljna za zadovoljenje domaćih potreba. Takvo što posebice zabrinjava u situaciji izmijenjenih geopolitičkih odnosa, poremećenih lanaca opskrbe, kao i velikih poskupljenja energenata, a što za sobom postavlja pitanje može li BiH u ovoj godini ostvariti neki veći napredak u proizvodnji domaće hrane. Različite razine vlasti povećale su iznose poticajnih sredstava za potporu poljoprivrednoj proizvodnji, a rezultati će biti vidljivi već ovoga ljeta kada se očekuju prvi prinosi povrća i voća, odnosno jeseni kada će se znati rezultati žetve žitarica. A promjene su nužne, poglavito kada se pogleda u kojoj mjeri smo i dalje ovisni o uvozu nekoliko ključnih poljoprivrednih kultura, piše Večernji list BiH. 

Podaci iz razmjene

Ilustrativni su podaci kako je prošle godine izvoz proizvoda i poluproizvoda ove grane gospodarstva iznosio 962 milijuna KM, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje od 57 milijuna KM ili 6%, dok je uvoz povećan za 367 milijuna KM ili 12%, tako da je ukupna uvezena vrijednost ove grane gospodarstva 3,4 milijarde KM.

Uvidom u vanjskotrgovinsku razmjenu za prošlu godinu zaključuje se kako najveći deficit ostvarujemo u kontekstu žitarica, a iz podataka Vanjskotrgovinske komore vidljivo je kako je iz BiH prošle godine izvezeno žita u vrijednosti od tek 24 milijuna KM, dok je vrijednost uvezenog iznosila čak 222 milijuna maraka. Bliska problematici žitarica je i ona koja se odnosi na šećere, a tu je stanje iznimno nezahvalno jer je vrijednost uvoza iznosila 115,2 milijuna maraka, a izvoza tek 3,3 milijuna. Stočarstvo, koje ovisi o dostupnosti žitarica, i dalje nije dovoljno razvijeno za izvozno orijentirane potrebe, a dokaz je podatak kako smo lani uvezli mesa u vrijednosti od 326 milijuna KM, a izvezli tek 28 milijuna KM. Hoće li ove godine doći do značajnijeg povećanja obujma proizvodnje voće i povrća jedno je od ključnih pitanja o čijemu će odgovoru ovisiti i proces podizanja domaće proizvodnje na višu razinu. Ono što je bilo vidljivo u parametrima vanjske trgovine u prošloj godini pokazuje kako smo, unatoč određenom napretku, i dalje uvozili dvostruko više nego izvozili. Tako je iz BiH u prošloj godini izvezeno povrća u vrijednosti od 50,5 milijuna maraka, dok je uvoz dostigao brojku od 109,3 milijuna maraka. Kod voća su stvari nešto bolje, pa je tako vrijednost izvoza iznosila 151,6, a uvoza 212,1 milijun maraka.

Kako bi se stanje s domaćom proizvodnjom hrane mijenjalo nabolje, nadležna ministarstva povećala su iznose poticajnih mjera, a na državnoj se pritom donijela i hvalevrijedna odluka kojom je osigurano trideset tisuća tona mineralnog gnojiva na koje se ne plaća carina, pri čemu se ovom mjerom nastoje potaknuti procesi boljega iskorištavanja potencijala za domaću proizvodnju, a koji su do sada bili nedovoljno zastupljeni zbog skupih proizvodnih inputa.

Povećanje sredstava

U federalnom proračunu ove je godine izdvojeno 106 milijuna maraka za tu namjenu, a odobrena sredstva veća su za 19 milijuna KM u odnosu na prošlogodišnji proračun. Programom novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu planirana sredstava za poticaje biljnoj i životinjskoj proizvodnji veća su od prošlogodišnjih. Za popunjavanje robnih rezervi osigurano je 20 milijuna KM, pri čemu iz Vlade Federacije navode kako imaju namjeru da u slučajevima potrebe interveniraju kroz set mjera za stabilizaciju eventualnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica. Vlada je, na prijedlog Federalne direkcije robnih rezervi, donijela odluku o davanju na trajno korištenje bez naknade goriva dizel u količini od 1.400.000 litara iz postojećih zaliha federalnih robnih rezervi poljoprivrednim proizvođačima (50 litara goriva po hektaru). Sve navedeno trebalo bi rezultirati boljim pokazateljima u kontekstu proizvodnje hrane, a na duge staze gleda se i na neke strateške poteze poput donošenja sedmogodišnje Strategije razvoja Federacije BiH. Isti dokument uvodi potpuno novi koncept suradnje u smislu uspostave proizvođačkih grupa i organizacija proizvođača kojima se snažnije povezuju primarni poljoprivredni proizvođači s otkupljivačima i prerađivačima, a pritom je značajno za naglasiti i kako se radi na podizanju razine prehrambenih proizvoda, ali i jačanju ekološke komponente. Uz nužne inovacije, kao i podizanje tehničko-tehnoloških kapaciteta domaće proizvodnje, postoji mogućnost da BiH bolje iskoristi svoje iznimne potencijale pomoću kojih može konkurirati i u regionalnom smislu. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.