Lars Gunnar Wigemark

Usvojiti državnu strategiju u sektoru poljoprivrede

Usvojiti državnu strategiju u sektoru poljoprivrede
15.05.2017.
u 17:10
Pogledaj originalni članak

Šef EU delegacije u Bosni i Hercegovini, Lars Gunnar Wigemark održao je sastanak s 12 predstavnika poljoprivrednih udruženja iz osam zemalja članica EU, koji u Sarajevu borave u trodnevnom posjeti.

Nakon sastanka, Wigemark se obratio medijima na pres konferenciji, kazavši da je ovo važan posjet odrađen s ciljem da se istakne bolje razumijevanje stanja u ruralnim dijelovima, kako bi poljoprivredni proizvođači pružili bolju pomoć.

On je kazao da se EU delegacija početkom godine susretal s 2.000 različitih poljoprivrednika u BiH, a posjetili su i 10-12 poljoprivrednih centara, javlja N1. 

"Poljoprivreda je jedan od nejefektnijih sektora, i bit će pogođena na pozitivan način", kazao je Wigemark - dodavši da je to jako važna stavka na putu BiH ka kandidatskom statusu u EU.

"Kroz susrete s kolegama iz EU zaključeno je da će poljoprivrednici steći bolje razumijevanje procesa i prilika koje treba iskoristiti. Naravno, bit će govora i o programima podrške namijenjene poljoprivrednicima zamalja članica EU - ali i za zemlje koje imaju status kandidata", ocijenio je Wigemark.

"BiH nije još kandidat, ali to nije razlog ili prepreka da se ne počne s pripremama za buduće aktivnosti na ovoj relaciji. Znamo iz iskustva da u javnosti kruži dosta informacija što podrazumijeva integracija u poljoprivredni EU sektor, pa je ovo sjajna prilika da se čuje što to sve točno podrazumijeva", kazao je Wigemark.

On vjeruje da će njegove kolege iz EU moći podijeliti iskustva s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim udruženjima.

"Potrebna je bolja organizacija, i u budućnosti se nadam da će na koherentniji način odgovoriti na procese, i da će se usvojiti državna strategija u sektoru poljoprivrede. Urgiram na vlasti da rade na ovome, i nema razloga da se čeka", kazao je šef delegacije EU u BiH.

Nakon njega, govorila je i Tajana Radić, iz Poljoprivrede komore Hrvatske, koja je kazala da se nada da će BiH što prije ući u EU i sudjelovati u pregovorima oko poljoprivredne politike.

"U interesu nam je da BiH uđe u EU, i uključi se u pregovore. Naučite sve što možete, a bit će mnogo pitanja i pravila. Nije lako biti dio EU - ali zajedno ćemo biti jači", kazala je.

Nakon nje, Emanuela Mikosz iz Poljske, odnosno Udruženja vlasnika zemljišta u EU je ocijenila da je BiH dosta napredovala u odnosu na njenu prvu posjetu ovdje, prije 12 godina.

"EU prolazi kroz reformu poljoprivrede. Znamo sve izazove, koje ćemo podijeliti i sa vama. Dolazim iz zemlje koja je jedna od poljoprivredno najrazvijenijih zemalja. Tu smo vam na raspolaganju - pomoći ćemo vam na sve moguće načine", kazala je na koncu obraćanja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.