Vijeće ministara BiH

Usvojena Strategija suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH

Foto: Avaz
Usvojena Strategija suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH
23.01.2020.
u 17:24
Pogledaj originalni članak

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, na današnjoj sjednici usvojilo je Strategiju suprotstavljanja trgovini ljudima u Bosni i Hercegovini 2020. – 2023. godine, čime vlasti u BiH definiraju svoje politike suprotstavljanja trgovini ljudima u naredne četiri godine, usklađene s preporukama Europske komisije.

Opći cilj Strategije je osigurati stalan, sveobuhvatan i održiv odgovor društva na trgovanje ljudima putem jačanja sustava prevencije, gonjenja počinitelja kaznenih djela povezanih s trgovinom ljudima, zaštite i pomoći žrtvama, osobito ranjivim grupama, funkcionalnim povezivanjem i izgradnjom kapaciteta svih nadležnih institucija i organizacija, piše Avaz. 

Strategija sadrži pet strateških ciljeva: podrška, prevencija, kazneno gonjenje, zaštita žrtava te partnerstvo, a u njenoj izradi su sudjelovali predstavnici državnih, entitetskih i institucija Distrikta Brčko BiH.

U Strategiju su inkorporirane preporuke međunarodnih monitoring mehanizama (UN, Vijeće Europe, Državno tajništvo SAD i Europska unija), tako da će provođenjem strateških definiranih politika Bosna i Hercegovina ispuniti svoje obveze koje proističu iz međunarodnih dokumenata u ovoj oblasti.

Strategiju će pratiti akcijski planovi, kao operativni strateški dokumenti zasnovani na ciljevima i mjerama koje će donijeti Vijeće ministara BiH za državnu razinu te vlade Republike Srpske, Federacije BiH, županije i Distrikta Brčko BiH za institucije iz svoje nadležnosti. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.